OPEC+ sonrası ham petrol artışa geçti

blog
04.04.2023

OPEC+ sonrası ham petrol artışa geçti

 

 

Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı dünkü yüzde 6'lık ralli sonrası bugün de varil başına 81 doların üzerine yükseldi.

Petrol fiyatları Mart ortasında 2021'den beri en düşük seviyeye inmesinin ardından toparlanma sürecine girdi. Çin'in Kovid-19 kısıtlamalarını kaldırmasıyla talebin artacağı beklentisi bu toparlanmada etkili oldu.

OPEC+ geçtiğimiz günlerde Mayıs ayından itibaren günlük 1 milyon varili aşan petrol üretimi kesintisi yapma kararı aldı. Konuya yakın kaynaklara göre , OPEC yetkilileri Brent petrolün 15 ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından politika değişikliğine ihtiyaç olduğuna karar verdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen OPEC kararının eleştirdi ve yapıcı olmadığını söyledi. ABD Başkanı Joe Biden kararın 'düşünüldüğü kadar kötü olmadığını' belirtti.

Wall Street'te Goldman Sachs'in de aralarında bulunduğu birçok kurum karar sonrası fiyat tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Goldman Analistleri OPEC'in geçmişe kıyasla fiyatlamadaki gücünün öneminin arttığına dikkat çekti. Morgan Stanley ise Çin'in talebinin tahminlerin altında kaldığını belirterek tahminini düşürdü.

Haziran vadeli Brent petrol yüzde 0,5 artaraj 85,32 dolardan işlem görüyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum