Ortadoğulu petrol devinden yeşil finansman hamlesi

blog
08.02.2022

Petrol üreticisi Adnoc bankalarla sürdürülebilir finansman konusunda görüşmeler yürütüyor.

Bloomberg'in haberine göre Birleşik Arap Emirlikleri merkezli şirketin yatırım konusunda daha fazla esneklik sağlayan ve belirli projelere bağımlı olmayan sürdürülebilirlik bağlantılı tahvilleri tercih edebileceği belirtiliyor. Bu ihraç görüşmelerinin Adnoc’un bu yıl yapacağı 3-5 milyar dolarlık geleneksel tahvil ihracından bağımsız olduğu biliniyor.

OPEC+ koalisyonundaki üçüncü en büyük petrol üreticisi olan BAE’nin yeşil proje yatırımcılarını çekmesi kolay görünmese de ülke, Ekim ayında karbon emisyonunu sıfırlamayı vadeden ilk Körfez ülkesi oldu. Emirlik net sıfır hedefine 2050’de ulaşmayı hedefliyor.

 

Adnoc, BAE’nin net sıfır hedefinde kritik bir role sahip. Şirket, karbon yakalama teknolojisi ve yakıt olarak kullanıldığında ardında sadece su buharı bırakan hidrojen üretim teknolojilerine milyarlarca dolar harcamayı planlıyor.

Şirket aynı zamanda yenilenebilir enerji firması Masdar ile ülkenin güneş enerji kapasitesini artırma stratejisine de dahil olmuş durumda.

Mısır 2020 sonlarında Ortadoğu’nun ilk egemen yeşil tahvilini ihraç etmişti. Suudi Arabistan ve Katar da aynı yolu izlemeyi düşünürken Suudi Kraliyet Varlık Fonu da tahvil seçeneğini gözde geçiriyor.

Diğer ülkelerde olduğu gibi Körfez ülkelerinin net sıfır hedefleri de ülke içi emisyon değerlerini kapsıyor. Bu durum ülkelerin her yıl teorik olarak milyarlarca dolarlık petrol ve gaz satabilecekleri anlamına geliyor.(bloomberg)

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum