Petkim'in STAR'daki hissesi revize edilecek

blog
11.04.2023

Petkim'in STAR'daki hissesi revize edilecek

 

 

Petkim'in STAR Rafineri'deki hisse alımında revizyon kararı alındı.

Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada petrokimya sektöründeki olumsuz koşulların Petkim’in ödeme kabiliyetini önemli ölçüde kısıtladığı dikkate alınarak Petkim ile SOCAR Turkey Enerji A.Ş. (STEAŞ) bu anlaşmanın revize edilmesi konusunda mutabakata vardı.

Varılan mutabakatla iki taraf arasında yüzde 18 oranında dolaylı hissedar olmasına yönelik 720 milyon dolar tutarındaki üç eşit taksitli ödeme öngören anlaşmada revizyon yapıldı.

Petkim'den yapılan açıklamada global petrokimya endüstrisinde gözlenen olumsuz koşulların etkisiyle daralan kârlılığın Petkim'in nakit kaynaklarını ve ödeme kabiliyetini önemli ölçüde kısıtladığı ve hisse devir bedelinin 240 milyon dolar tutarındaki 3. taksit ödemesini öngörülebilir vadede gerçekleştirmesinin mümkün görünmediği belirtildi.

 

Hisse devir bedeli düşürüldü

STEAŞ ile bu doğrultuda varılan mutabakata istinaden, şirketin STAR'daki dolaylı hissedarlığının yüzde 18'den yüzde 12'ye ve dolayısıyla STEAŞ'tan alınacak Rafineri Holding hisselerinin yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürülmesine ve bu bağlamda hisse devir bedelinin 480 milyon dolara düşürülmesine karar verildi.

Şirket tarafından hisse satış sözleşmesi kapsamında halihazırda STEAŞ'a yapılmış bulunan 480 milyon dolar tutarındaki ödeme dışında başkaca herhangi bir ödeme yapılmayacağı belirtildi.

Hisse devrinin 2 Ekim 2023’e kadar tamamlanması planlanıyor. Bu arada Star Rafineri’de bir sermaye artırımı olursa Petkim katılmayacak, Star Rafineri eğer nakit temettü dağıtırsa hisse devri sonrası Petkim’in payına düşen kısım Petkim’e aktarılacak.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum