Petrol arz endişelerinin azalmasıyla düşüşte

blog
30.10.2023

Petrol arz endişelerinin azalmasıyla düşüşte

 

Petrol, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik artan askeri saldırısının henüz İran veya vekillerinin sahada önemli bir misillemesine yol açmaması nedeniyle düştü ve bu da bölgesel ham petrol arzının kesintiye uğrayabileceği endişesini azalttı.

 

Küresel gösterge Brent, Cuma günü İsrail'in operasyonlarını hızlandırmasıyla neredeyse yüzde 3 oranında yükseldikten sonra varil başına 90 doların altına düşerken, ABD ham petrolü 84 dolara yakın düştü.

Singapur'daki Vanda Insights danışmanlık şirketinin kurucusu Vandana Hari, "Hafta sonu, silahlı çatışmanın İsrail ve Gazze ile sınırlı kaldığını gösterdi. Bu açıdan bakıldığında ham petrol aşırı satın alınmış görünüyordu. Ham fiyatların muhtemelen bir sonraki risk olayına kadar düşmeye devam edeceğini" söyledi.

Orta Doğu küresel ham petrol arzının üçte birini oluşturuyor ve İsrail’in saldırısının tırmanmasının petrol tankerlerine yönelik saldırılara, denizdeki geçitlere yönelik tehditlere ve Tahran'dan yapılan ihracatın azalmasına yol açabileceğine dair korkular var.

Ham petrol vadeli işlemleri Pazartesi günü Asya'da işlem görmeye başlamadan önce, hem Tahran hem de Vaşington çatışmanın hâlâ yayılabileceği konusunda uyarmıştı. İran, savaşın "herkesi harekete geçmeye zorlayabileceğini" söyledi. Bu arada ABD, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'a göre yayılma riskinin "yüksek" olduğunu gördü.

İsrail ordusuna ait buldozerler 29 Ekim'de Gazze sınırını geçiyor.

ABD'de Cushing, Oklahoma'daki önemli depolama merkezinde tutulan petrol stokları 2014'ten bu yana en düşük seviyeye yakın seyrediyor, ancak Körfez Kıyısı boyunca benzeri görülmemiş bir benzin bolluğu oluştu. (HT)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum