Petrol geçtiğimiz hafta son bir ayın en büyük yükselişini kaydetmesi sonrası, Libya ve Kazakistan’da üretimin toparlanmaya başlaması ve yatırımcıların Çin’de kaydedilen ilk Omikron varyatlarına tepkisi değerlendirmesiyle yatay seyrini sürdürüyor.
Geçtiğimiz hafta yüzde 5’in üzerinde yükselerek 83 doların üstüne çıkan ve Kasım sonundan beri en yüksek değerine ulaşan Brent Petrol sonrasında yatay seyrini sürdürüyor. Libya’da üretim boru hattındaki tamiratın tamamlanmasıyla günlük 900 bin varile çıkarken Kazakistan’da yaşanan kriz sonrası geçtiğimiz hafta sekteye uğrayan üretim de toparlanmaya başladı.
Çin sıfır tolerans politikasını sürdürerek kuzey bölgesinin en büyük liman kenti Tianjin’de görülen Omikron vakaları sonrası yıldırım hızıyla geniş çaplı bir test kampanyası başlattı. Omikron varyantı birçok ülkede görüldüğü andan itibaren kısa sürede bulaş hızında rekor kırarak baskın varyant olması nedeniyle Çin’in reaksiyonu yatırımcıların tarafından da yakından takip ediliyor.
Ham petrol, küresel talepteki iyimser havanın üretimde yaşanan sıkıntıların bir araya gelmesiyle 2022’ye güçlü bir giriş yapmıştı. OPEC+ aylık toplantılarında üretim rakamlarını artırma kararı alırken birliğin bu kararını tam olarak uygulayamayacağına dair endişeler mevcut.
“Petrolün rallisi Kazakistan ve Libya’da yaşananlar sonrası en kötü senaryoyu fiyatladı fakat şimdiye dek olanlar bu senaryonun gerçekleşme ihtimalini zayıflattı dolayısıyla fiyatlar bir miktar gevşeyebilir” diyen Vanda Insights kurucusu Vandana Hari Kuzey Amerika’da kötü hava koşulları nedeniyle düşen petrol tüketiminin geçici olduğu konusunda uyardı. Hari, “Omikron dalgası kaynakla oluşan talep endişeleri tekrar sahne alabilir” yorumunu yaptı.
Şubat vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 0,1 artarak 78,96 dolara yükseldi.
Mart vadeli Brent Petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,1 artarak 81,81 dolara yükseldi.kaynak:bloomberg