Petrol fiyatları 7 yılın zirvesinde

blog
01.03.2022

Petrol fiyatlarında yükseliş devam ediyor. New York’ta vadeli kontratlar dün yüzde 4.5’lik yükseliş sonrası bugün yaklaşık yüzde 1 primli seyrediyor.

Kaynaklar, ABD ve bazı ülkelerin stratejik petrol rezervinden 60 milyon varil petrolü piyasaya süreceğini belirtiyor. Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının petrol tedariği üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla bugün olağanüstü toplantı yapılacağını duyurdu.

ABD tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 5.7 arttı ve 101 doları aşarak 2014’ün Temmuz ayından beri en yüksek seviyeye çıktı. Fiyatlar Rusya’nın işgalinin başladığı Perşembe günü 100 doları aşmıştı.

Londra’da Brent petrol ise yüzde 6.3 artışla 104 doların üzerini gördü. Goldman Sachs Group petroldeki yükselişi ancak talepte meydana gelecek tahribatın sürdürebileceğini belirtti. Banka bir aylık gösterge petrol fiyatı tahminini 115 dolara yükseltti.

Singapur’daki ING Groep’te Emtia stratejisti olan Warren Peterson stratejik rezervlerin devreye sokulmasının kısa vadeli bir çözüm olabileceğini ve fiyatlarda hala yukarı yönlü risklerin olduğunu belirtti.(bloomberg)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum