Petrol piyasalarında 16 yılın en büyük açığı yaşanabilir

blog
13.09.2023

Petrol piyasalarında 16 yılın en büyük açığı yaşanabilir

 

OPEC tarafından yayımlanan rapora göre Suudi Arabistan ve Rusya tarafından alınan üretim kesinti kararlarının 2023 sonuna dek uzatılması, yılın son çeyreğinde arz açığını iki katına çıkararak günlük 3 milyon varile yükseltecek. Gerçekleşmesi durumunda bu rakam 2007'den beri en büyük petrol açığı olacak.

 

Suudi Arabistan’ın üretim kesintilerini uzatma kararının ardından küresel petrol piyasalarında önümüzdeki çeyrekte günlük 3 milyon varilden fazla arz açığının ortaya çıkması bekleniyor. Bu rakam on yıldan fazla bir sürenin en büyük açığı olma özelliğini taşıyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından yayınlanan son veriler, rekor talep döneminde Suudilerin arzı kısmasının nasıl Londra'da petrol fiyatlarının varil başına 90 doların üzerine çıkmasına neden olduğunu gösteriyor.

Riyad yönetimi geçen hafta yaptığı açıklamada, halihazırda sıkılaşmış piyasalara rağmen, üretimde uyguladığı günlük ekstra 1 milyon varillik kesintiyi yıl sonuna kadar uzatacağını duyurmuştu.

 

4. çeyrekte küresel stoklarında 3,3 milyon varillik düşüş

OPEC’in Salı günü yayımladığı rapordaki tahminlere göre, bu çeyrekte keskin bir şekilde azalan dünya petrol stoklarının önümüzdeki üç ayda günde yaklaşık 3,3 milyon varillik daha da dik bir düşüş göstermesi bekleniyor.

Birliğin Viyana merkezli sekreterliği tarafından yayımlanan rakamlara ilişkin Bloomberg analizine göre, gerçekleşmesi durumunda bu, en az 2007'den bu yana görülen en büyük stok düşüşü olabilir.

Suudi Arabistan’ın, OPEC+ üyesi Rusya'nın ihracatı azaltmasıyla desteklenen şahin stratejisi, kırılgan küresel ekonomiye yeni enflasyonist baskılar getirme tehdidi taşıyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum