Petrol üretim kesintisine ilişkin beklentilerle yükseldi

blog
28.11.2023

Petrol fiyatları, piyasanın küresel arzın talebin önünde ilerlediği işaretlerine karşı OPEC+'nın daha derin üretim kesintisi olasılığını tartmasıyla bir dizi kaybın ardından yükseldi.

 

Brent ham petrolü, vadeli kontratların yüzde 3 değer kaybetmesine neden olan dört günlük kayıp serisinin ardından varil başına 80 doların üzerinde işlem gördü. ABD ham petrolü 75 dolara yakındı. Delegeler, OPEC+'nın fiili lideri Suudi Arabistan'ın, bazı üyelerin direnmesine rağmen diğer üyelerden piyasaları desteklemek için üretim kotalarını azaltmalarını istediğini söyledi.

Mizuho Bank Asya ekonomi ve strateji başkanı Vishnu Varathan, "Suudilerin kararlılığını hafife almamaya dikkat edilmeli. Fakat tüm üye devletlerden destek almak onlar için zor olacak" dedi.

Ham petrol, arz bolluğu ve küresel ekonomik duruma ilişkin endişeler nedeniyle Eylül sonundan bu yana yaklaşık beşte bir oranında düşerek 23 ülkeden oluşan ittifakın Perşembe günkü çevrimiçi toplantısına müdahale etmesi yönünde baskı oluşturdu. Uluslararası Enerji Ajansı bu ayın başlarında, talep büyümesindeki dramatik yavaşlama nedeniyle piyasaların gelecek yıl tekrar fazlaya geçeceği konusunda uyarmıştı.

Bloomberg'in geçen hafta sonlarında yatırımcılar ve analistler arasında yaptığı anket, katılımcıların yaklaşık yarısının OPEC+'nın piyasayı sıkılaştırmak için daha fazla önlem almasını beklediğini gösterdi. Raad Alkadiri liderliğindeki Eurasia Group analistlerine göre, eğer ittifak, Suudi Arabistan'ın kısıtlamalarına ek olarak günde yaklaşık 1 milyon varillik ek kesinti duyurmazsa fiyatlar varil başına 70 dolar gibi düşük seviyelere düşebilir.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum