Petrol yılın en büyük kaybını yaşadı

blog
16.02.2022

Petrol, dün yılın en büyük düşüşünü yaşamasının ardından yatay seyrediyor. Salı günü Rusya askerlerinin bir kısmını sınırdan geri çekeceğini açıklamış, bu durumu krizin yatışma işareti olarak algılayan yatırımcıların etkisiyle petrol yönünü aşağıya çevirmişti.

Batı Teksas Petrolü Salı günü Moskova’nın açıklamasının ardından yüzde 3,6 düşerek 92 dolara gerilemesi sonrası yatay seyretti. ABD Başkanı Joe Biden bu duyuruyu doğrulayamadıklarını ve muhtemel bir Rus saldırısına karşı dikkatli olunmasın konusunda uyarıda bulunmuştu. Rusya daha önce olduğu gibi Ukrayna’yı işgal edeceği iddialarını reddediyor.

 

Bununla birlikte Amerikan Petrol Enstitüsü (API) sektör içinde kaynaklara dayandırdığı raporunda ABD’nin kritik depolama tesislerinden Oklahoma Cushing’deki stokların geçtiğimiz hafta 2,4 milyon varil azaldığını belirtti. Piyasanın önemli vadeli makasları da yükselişe işaret ederken resmi rakamlar gün içinde yayımlanacak.

Ham petrol 2014 zirvesine yakın seviyelerden işlem görmeye devam ederken yatırımcılar talebin arzın üstünde seyredeceğine ve stokları azaltmaya devam edeceği üzerine işlem yaparak petrol piyasası aktörlerinin tepe noktadan alım yapmasına neden oluyor. Yaşanan ralli benzin gibi ürün fiyatlarını yükselmesine neden olurken yaşanan enflasyon Biden gibi başat ekonomilerin liderlerini ve Merkez Bankalarını zor durumda bırakmaya devam ediyor.

“Oynaklığın petrol piyasasının belirgin bir özelliği olarak kalmaya devam etmesi olası” diyen Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes, “Dün geceki retorik pozitif olsa da Ukrayna’da bir çatışma yaşanması riski hala yüksek” değerlendirmesinde bulundu.

Mart vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında sabit seyrederek 92,06 dolardan işlem gördü.

Nisan vadeli Brent petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 0,1 düşerek 93,18 dolara geriledi.(bloomberg)

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum