Petrolde 100 dolar beklentisi güçleniyor

blog
31.01.2022

 

Petrol piyasaları, küresel talebin gücünü koruduğu ve Ukrayna’daki gerilimin devam ettiği ortamda yeni haftaya yükselişle başlamaya hazırlanırken Brent petrol Ocak ayını son 30 senenin en iyi performansıyla kapatmaya doğru ilerliyor.

Küresel fiyatlar 6 haftalık yükselişin üzerine yüzde 1,1 artarak 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Batı Teksas Petrolü geçen hafta yüzde 2 yükselerek 88 dolara yaklaştı.

Ukrayna sınırında 100 binin üzerinde bir askeri yığınak bulunduran Rusya’nın ülkeyi işgal edeceğine dair beklentiler enerji tedarik zincirini alt üst edeceği endişelerini artırıyor. Pentagon’a göre Moskova sınırdaki asker sayısını hafta sonu artırmaya devam etti. Kriz bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde görüşülecek.

 

Önümüzdeki aylarda üç haneli fiyatlar görülebilir

OPEC+’nın geçtiğimiz ay aldığı üretim artış kararını tamamen gerçekleştirememesi fiyatların yükselişini destekleyen başka bir faktör olarak öne çıkıyor. Birlik Çarşamba günü toplanarak piyasaların durumunu değerlendirecek.

Sıkılaşan küresel piyasalarla Ocak ayı boyunca artışına devam eden petrol için önde gelen bankalar ve petrol şirketleri varil başına fiyatın yakında 100 doları geçebileceğini belirtiliyorlar.

Chevron’un CEO’su Mike Wirth Cuma günü Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada pandemini etkilerinden sıyrılan petrol talebinin üretimden daha hızlı arttığını belirterek yine de bunun tek etken olmadığını ve Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasının da piyasaları ürküttüğünü kaydetti.

“Birkaç yıl önce bu tip olaylar emtia piyasalarını pek etkilemezdi ama artık etkiliyor gibi görünüyor” diyen Wirth artan petrol fiyatları için de, “Önümüzdeki aylarda 100 dolar ve üstünü görmemiz oldukça mümkün” yorumunu yaptı.,

Mart vadeli Batı Teksas Petrolü Nymex piyasasında yüzde 1,1 artarak 87,74 dolara yükseldi.

Mart vadeli Brent petrol Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1,1 artarak 91,02 dolara yükseldi.kaynak:bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum