Petrolde arz endişeleri

blog
10.08.2023

Petrolde arz endişeleri

 

Petrol, sıkı piyasada arz riskleri endişesiyle büyürken yılın en yüksek seviyesine ulaşıyor.

 

Petrol, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın olası bir şekilde tırmanmasının zaten daralmakta olan bir piyasada daha fazla arzı engelleyebileceği endişesiyle neredeyse dokuz ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

ABD ham petrolü seansı varil başına 84 doların üzerinde kapatarak, Nisan ayında belirlenen yıl için önceki yüksek seviyesini kırdı. Fiyatlar, ABD hükümet verilerinin geçen hafta ham petrol stoklarının yaklaşık 5 milyon varil arttığını göstermesinin ardından, yatırımcıların üç ayın en fazla azalan yakıt stoklarına odaklanmasından sonra bile kazançlarını korudu.

UBS Group AG'de analist olan Giovanni Staunovo, "Ürün stokları düşük olduğu için talep kaygısı konu değil. Petrolü yönlendiren daha çok piyasa sıkılığı hikayesi" dedi. Yetkili, ham petrolün Nisan’daki yüksek seviyesini aşmasının ardından teknik faktörlerin de fiyatları desteklediğini sözlerine ekledi.

Tedariklere yönelik son tehdit, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'nin ülkesinin OPEC+ üreticisinin "sularımızı bloke etmesini" önlemek için misilleme yapacağını söylemesinin ardından Rusya'nın Karadeniz'den akışına yönelik risktir. Sözler, hafta sonu Ukrayna'da bir petrol tankerine düzenlenen insansız hava aracı saldırısının ardından geldi.

Önemli piyasa göstergeleri son günlerde daha sıkı piyasalara işaret ediyor. ABD ham petrolü için en yakın zaman aralığı, Brent eşdeğeri ile birlikte Çarşamba günü yükseldi. Cushing, Oklahoma'daki önemli depolama merkezindeki stoklar son altı haftanın beşinde azaldı.

Petrol, OPEC+ üyeleri Suudi Arabistan ve Rusya'nın arzı kısma taahhütlerinin ardından Haziran sonundan bu yana yükseldi, ancak ters rüzgarlar hala devam ediyor. Çin'in ekonomik toparlanması durgun olmaya devam ediyor ve Salı günü Enerji Enformasyon İdaresi, ABD'nin bu yılki ürün tüketimi tahminini düşürdü. (BB)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum