Petrolde arz sıkışması

blog
22.07.2023

Petrolde arz sıkışması

 

Petrolde Rusya kaynaklı arzda yaşanan sıkılaşma bu hafta fiyatlar üzerinde yukarı yönlü risklerin başında geldi.

 

Petrol, arzın sıkılaştığına dair işaretlerle dördüncü haftalık kazancına hazırlanırken, likidite Ocak sonundan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD'de ham petrol bu hafta yüzde 1'in üzerinde prim yaptı.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin de durgunlaşan ekonomik toparlanmasını hızlandırma çabalarına hız verirken, Suudi Arabistan ve Rusya'nın arzında daralma haberleri geldi.

Piyasa aktörleri son zamanlarda vadeli petrol piyasalarındaki risklerini azaltıyor.

Ham petrol, piyasanın sıkılaştığına dair işaretler üzerine Haziran sonundan bu yana yükseliyor, ancak yıl için hala düşük. Çin'in cansız toparlanması ve Fed'in agresif para politikası bu yıl talep üzerinde büyük bir engel oluşturdu.

Fed'in önümüzdeki hafta faizleri artırması bekleniyor ve Perşembe günü açıklanan ilk işsizlik başvuruları verilerinin işgücü piyasasının gücüne işaret etmesinin ardından faizlerin daha da yükselmesi ihtimali bir miktar arttı.

Mizuho Bank Ltd Asya Ekonomi ve Strateji Müdürü Vishnu Varathan, "Makro hikaye kesinlikle kendini gösteriyor. Suudi Arabistan ve Rusya gibi üreticilerden gelen düşük üretim işaretleri ve ABD'de düşen stoklar destekleyici oldu, ancak sert iniş riskleri iyimserliği azaltt" değerlendirmesini yaptı.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum