Petrol fiyatlarında özellikle Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında İstanbul'da yapılan müzakerelerin ardından hızlanan düşüş ivmesi kesildi.
İki günde yüzde 8'e varan düşüş gösteren ABD ham petrolü yeniden 105 dolara yükseldi. Brent petrol de yeniden 110 doların üzerini gördü.
Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelerden olumlu mesajlar çıkarken, Kremlin tarafından tansiyonun düşürülmesinin ateşkes ya da Rus birliklerinin başkent Kiev'in etrafından tamamen çekilmesi anlamına gelmediği yönündeki açıklama piyasaları gerdi. ABD tarafının da söz konusu mesajlar karşısında temkinli duruşunu koruduğu görüldü.
SPI Asset Management Kurucu Ortağı Stephen Innes, petrol piyasasının sıkı olduğunu, ateşkes görüşmelerinin ve Çin'deki kapanmaların kısa vadeli olacağına yönelik beklentilere rağmen salgın önlemlerinin piyasada öne çıkan başlıklar olarak kalmaya devam edeceğini söyledi.
Müzakerelerden çıkan yapıcı mesajlar fiyatları aşağı çekmişti
Salı günü fiyatlardaki düşüşte, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul'da yapılan toplantısının "yapıcı" geçtiğine ilişkin haber akışı etkili oldu.
Görüşmelerine katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini açıkladı. Rusya-Ukrayna görüşmelerindeki bu olumlu gelişme fiyatların aşağı yönlü hareketini destekledi.
Öte yandan, Çin'de artan Kovid-19 vakaları karşısında hükümetin kapanma tedbirini devreye almasıyla dünyanın en büyük petrol tüketicilerinden olan ülkede talebin düşeceğine yönelik endişeler de fiyatları baskılayan başka bir unsur oldu.
Çin'in en büyük kenti Şangay'da iki aşama halinde beşer gün karantina uygulanmasına karar verilmişti. Kapanma tedbirlerinin başka bölgelere de genişletileceği beklentileri fiyatları daha da baskılıyor.
Piyasalar OPEC+ toplantısına odaklandı
Öte yandan, piyasalar, Perşembe günü gerçekleştirilecek 27'inci Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı Bakanlar Toplantısı'na odaklandı.
OPEC+ grubunun arz daralmasına karşın hızlı reaksiyon veremeyeceği ve mevcut üretim politikasına devam edeceği öngörülüyor.
Grup, petrol açığını kapatmak ve fiyatları düşürmek için küresel pazara daha fazla ham petrol pompalama yönündeki ana tüketici ülkelerin çağrılarına rağmen, bunlara olumlu yanıt vermiyor.