Petrolde tüm dikkatler OPEC+ toplantısında

blog
02.02.2022

Geçtiğimiz yıl yüzde 55 yükselen ham petrol 2022’de de yükselişini sürdürüyor.

Petrolün yükselişinin ana nedenleri arasında pandeminin etkilerinden sıyrılmaya başlayan talep, tüketici ülkelerin düşen stok rakamları ve tedarik zincirinde yaygınlaşan sorunlar gibi faktörler öne çıkıyor.

Ukrayna üzerinden yaşanan gerginlik ve Rusya’nın komşusunu işgal edeceğine dair endişeler de geçtiğimiz haftalarda fiyatı artıran etkenlerden biri olurken Rusya asker yollamak gibi bir planlarının olmadığını belirtiyor.

 

Dikkatler OPEC+ toplantısında

Bugün OPEC+’nın gün içinde yapacağı aylık toplantısında Mart ayı için 400 bin varillik üretim artışı kararı alması bekleniyor.

Bu kararın alınması birliğin daha önce belirlediği pandemi döneminde alınan üretim kısıtlama kararlarının adım adım kaldırılma hızıyla uyumlu ilerlemeye devam edeceği anlamına geliyor. Yine de geçtiğimiz aylarda üretici ülkelerin hedeflenen toplam üretim rakamlarına ulaşamadığına dair süre gelen işaretler mevcut.

 

“OPEC+ her ay 400 bin varillik artış kararına sadık kalacağı anlaşılıyor” diyen Vanda Insights kurucu ortağı Vandana Hari, “Bu artış kararını onaylanması petrol için beklentileri değiştirecek bir olay olmaz fakat OPEC+’nın hedeflediği üretim rakamlarıyla gerçekleştirdiği rakam arasındaki fark büyüdükçe artışı sürecektir” değrlendirmesinde bulundu.

Goldman Sachs mevcut fiyatlar bu kadar yükselmişken OPEC+’nın üretimi artırabileceği konusunda uyarıda bulunurken yine de bankanın genel beklentisi rallinin devam etmesi yönünde oldu.kaynak:bloomberg

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum