Petrolde yeni yaptırım tedirginliği

blog
20.02.2023

Petrol, Fed'den gelen şahin sinyallerle birlikte Çin'deki talep görünümünün sıfır-Kovid politikasının sona ermesinin ardından ivme kazandığına ilişkin beklentilerin etkisiyle yeni haftaya artıda girdi.

ABD ham petrolü varil başına 77 dolar sınırına yükseldi. Geçen hafta içinde ABD ham petrolü 75 dolar seviyesine kadar çekilmişti. ABD ham petrolünde geride bırakılan haftada yüzde 4'ü aşan gerileme izlenmişti.

Brent petrol de yeni haftanın ilk işlem gününde 83 doların üzerini test etti.

Petrol piyasalarında yeni haftanın ilk işlem gününde Fed, Çin ve ABD'nin Rusya'ya yönelik yeni yaptırım planları öne çıkan başlıklar oldu.

 

Fed'in enflasyonla mücadele için daha fazla parasal sıkılaştırmaya gitme olasılığı ham petrol fiyatlarını sınırlıyor olsa da, Çin'in petrol talebinde toparlanma olduğuna dair işaretler ortaya çıkıyor.

Vanda Insights'tan Vandana Hari, "Ekonomik duyarlılık ve finansal piyasalardaki ruh hali muhtemelen piyasayı etkileyen ana aktörler olacak. Çin'in yeniden açılması, önümüzdeki haftalarda bir noktada bir yükseliş dalgasına yol açabilir" dedi.

Petrol, yatırımcıların küresel ekonomik yavaşlama konusundaki ısrarlı endişeleri ve Çin'in yeniden açılmasına ilişkin iyimserliği dengelemesiyle 2023'e inişli çıkışlı bir başlangıç yapmıştı. Rus enerji kaynakları üzerindeki yaptırımların sonuçları ve küresel petrol akışlarının yeniden yönlendirilmesi, küresel pazara başka bir belirsizlik unsuru eklemişti.

ABD, Ukrayna'nın işgalinden bir yıl sonra kilit sektörleri hedef alarak Rusya'ya yeni ihracat kontrolleri ve yeni yaptırımlar uygulamayı planlıyor.

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre, önlemler ülkenin savunma ve enerji sektörlerini, finans kurumlarını ve çok sayıda kişiyi hedef alacak.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum