Piyasalardan gelişen ülke varlıkları için 'U-dönüşü'

blog
12.01.2022

James Lord öncülüğündeki Morgan Stanley stratejistleri bu hafta yazdıkları bir raporda Fed'in faiz artış beklentisiyle dolar yükselirken gelişen ülke para birimlerinin dip seviyeye yaklaştığını belirtti.

Citigroup stratejistleri de dolarda gelişen piyasa para birimlerine karşı yükseliş beklentilerini azalttı.

MSCI Gelişmekte olan ülke para birimleri endeksi bugün 4 ayın zirvesini test etti.

Londra'daki M&G Investments'tan Claudia Calich "Fed'in sıkılaştığı dönemlerde gelişen ülke paralarının kötü performans gösterdiği algısı yanlış. Para birimleri Fed'den önce değer kaybediyor, Fed harekete geçince de görece iyi performans sergiliyor" değerlendirmesini yaptı. Calich Fed'in noktasal grafikte öngörülenden daha fazla faiz artırmadıkça gelişen piyasaların 2022'de daha iyi performans göstereceğini savundu.

 

Calich Meksika pesosu ve Şili pesosunu beğendiklerini belirtti.

Bloomberg'in takip ettiği 22 gelişen ülke para biriminden Macar forinti, Şili pesosu ve Güney Afrika randı en iyi performansı kaydetti.

Para yöneticileri Alan Wilson ve Joana Freire "gelişen ülke paraları Fed'in sıkılaşmasını uzun zamandır fiyatlıyor. Piyasa katılımcıları şimdi beklemede. Bu durum, Fed'in gittikçe artan şahin tutumunun piyasaları etkilediğini ve gelişen ülke para birimlerinde daha fazla değer kaybının dışlanamayacağını gösteriyor" yorumunu yaptı.

Fed'in faiz artışı genelde gelişen piyasa para birimlerini hisse senedi üzerinden etkiliyor. Yükselen tahvil faizleri, ABD Borsalarına olan talebi ve yatırımcıların dolar ihtiyacını azaltırken riskli gelişen ülkelerde yüksek getiri arayışına neden oluyor. Haziran 2004 -Haziran 2006 döneminde Fed 425 baz puan faiz artırdığında gelişen ülke hisse senedi piyasaları yüzde 80 ralli yaparak yüzde 12 yükselen S&P 500 Endeksi'ni geride bırakmıştı. MSCI FX Endeksi de bu dönemde yüzde 22 artmıştı.

Benzer biçimde Aralık 2015-Aralık 2018 döneminde toplam 225 baz puanlık faiz artışı gelişen ülke borsalarında yüzde 22'lik yükseliş yaşanmış ve S&P 500 endeksini geride bırakmıştı. Gelişen ülke para birimleri endeksi de yüzde 10 artarak bu ralliye eşlik etmişti. kaynak:bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum