Polonya Merkez Bankası zloti'deki değer kazancından memnun

blog
02.02.2022

Bloomberg News'e konuşan Glapinski, "Para birimindeki yükseliş, parasal sıkılaşmayı destekleyecek ve Merkez Bankası'nın attığı adımlarla uyumlu seyredecek" değerlendirmesini yaptı.

Enflasyonu sürdürülebilir biçimde düşürmek istediklerini söyleyen Glapinski, ABD'nin parasal sıkılaşma sinyalleri ve Rusya-Ukrayna geriliminin zloti'yi etkilediğini belirtti.

Zloti, Başkan'ın açıklamalarının ardından euro karşısında yüzde 0.4 yükselerek 31 büyük para birimi arasında en iyi günlük performansı kaydetti. Bölgenin diğer para birimleri Macar forinti ve Çek korunası da bu sene para politikalarındaki sıkılaşmayla euro karşısında değerlendi.

Citigroup Inc. and Societe General çatışma olması durumunda zloti'nin Doğu Avrupa para birimleri arasında en kırılgan para birimi olacağını belirtti.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki geçen ay hükümetin zloti'nin güçlenmesi için çabaladığını belirtmişti.

Ülkede enflasyonun 20 yıldan uzun sürenin en yüksek seviyesine çıkması nedeniyle Merkez Bankası eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Ekim ayında faiz artışına başlayan bankanın 8 Şubat'taki toplantıda da faizleri 5. kez artırması bekleniyor.

Hükümet de fiyat artışlarını sınırlamak için gıdadan yakıta kadar birçok alanda vergi indirimine gitti. Aralık'ta yüzde 8.6'ya yükselen enflasyonun 2022'nin büyük kısmında yüzde 10 civarında seyretmesi bekleniyor.kaynak:bloomberg

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum