Powell: Bu yıl bir noktada faiz indirimi uygun

blog
07.03.2024

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi konuşmasında Fed'in faiz indirimleri için acele edilmeyeceği mesajını verdi.

 

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell beklenen konuşmasında yetkililer enflasyonla mücadeleyi kazandıklarına ikna olana kadar faizleri düşürmek için acele etmeyeceklerini yineledi.

Fed Başkanı Powell ABD Temsilciler Meclisi'ndeki konuşmasında faizleri "bu yılın bir noktasında" düşürmeye başlamanın muhtemelen uygun olacağı, ancak henüz buna hazır olmadıkları mesajlarına yer verdi.

Powell, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ndeki konuşmasında "Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar hedef aralığını azaltmanın uygun olacağını düşünmüyor" ifadelerini kullandı.

Powell, 31 Ocak'taki son basın toplantısında kullandığı söylemleri tekrarlayarak hazırladığı konuşmasında "Politika faizimizin bu sıkılaştırma döngüsü için muhtemelen zirvede olduğuna inanıyoruz. Eğer ekonomi genel olarak beklendiği gibi gelişirse, bu yılın bir noktasında politika kısıtlamasını geri çevirmeye başlamak muhtemelen uygun olacaktır. Ancak ekonomik görünüm belirsiz ve yüzde 2'lik enflasyon hedefimize doğru ilerlemenin devam edeceği garanti değil" sözlerine yer verdi.

Powell para politikasının çok erken veya çok fazla gevşemesinin enflasyondaki ilerlemeyi tersine çevirebileceğini ve enflasyonu hedefe döndürmek için daha da sıkı politika gerekebileceğini söyledi.

Ekonomiye dair genel değerlendirmelerde bulunan Powell geçen yıl ekonominin tam istihdam ve fiyat istikrarı hedefleri doğrultusunda önemli ilerleme kaydettiğini belirtti. Başkan Powell büyümenin sağlam hızda devam etmesinin beklendiğini ve ekonominin kısa vadede durgunluğa girmesi için bir neden olmadığını söyledi.

 

Bankaların sermaye gerekliliklerine dair teklifte değişiklik sinyali

Powell, ülkenin büyük bankalarının sermaye gerekliliklerine ilişkin önerilen teklifte, değişiklik olabileceğinin sinyalini verdi.

Bankacılık sisteminin dayanıklılığını artırmaya yönelik teklife dair önemli yorumlar aldıklarını ifade eden Powell, bunları dikkatle analiz ettiklerini anlattı.

Jerome Powell, teklif hakkındaki endişeleri de duyduklarına işaret ederek, "Teklifte geniş ve maddi değişiklikler olmasını bekliyorum." diye konuştu.

Henüz karar verme aşamasında olmadıklarının altını çizen Powell, ancak o noktaya gelindiğinde, bunu yapmaktan çekinmeyeceklerini, teklifin değiştirilmesinin "makul bir seçenek" olduğunu kaydetti.

Geçen yıl temmuz ayında, risk ağırlıklı varlıkların ölçümü ve büyük bankaların yasal sermaye gerekliliklerine yönelik teklif, Fed, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) ve Para Birimi Kontrol Ofisi (OCC) ortaklığında kamuoyunun görüşüne sunulmuştu.

Sektör temsilcileri, büyük bankaların sermaye gerekliliklerini önemli oranda artıracak teklifle ilgili endişelerini dile getirmişti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum