Reeskont kredilerinin rezerv katkısı Nisan'da rekor kırdı

blog
11.05.2022

Reeskont kredilerinde yapılan son dönemdeki düzenlemelerin ardından, söz konusu kredilerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerine katkısı Nisan ayında rekor düzeye yükseldi.

TCMB verilerine göre reeskont kredilerinin rezervlere katkısı 3,16 milyar dolar oldu. Böylelikle aylık bazda rekor katkı gerçekleşti. Bu kanaldan rezervlere gelen katkı yılın ilk 4 ayında 8 milyar doların üzerine çıktı.

 

Net ihracatçı olmayanlara reeskont imkanı

TCMB son dönemde reeskont kredilerine yönelik olarak bir dizi düzenlemeye gitmişti. Şubat ayında yapılan düzenleme ile net ihracatçı olmayan şirketlere de reeskont kredisi kullanma imkanı getirilmişti.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın İhracat ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Reeskont Kredisi Uygulama Talimatı'nda Türk lirası mevduat ya da katılma hesaplarına dönüşümü taahhüt eden yabancı para cinsi reeskont kredisi kullanacak firmalar için net ihracatçı olma şartının aranmamasına yönelik değişiklik yapıldı.

Düzenlemeyle kur korumalı mevduata dönen net ihracatçı olmayan şirketlere de yabancı para reeskont kredisinden faydalanma imkanı getirildi.

 

Reeskont kredi katkısının 2022'nin tamamında yükselmesi bekleniyor

Reeskont kredilerinin TCMB döviz rezervlerine katkısı 2021 yılında 21,1 milyar dolar olmuştu. TCMB'nin Para ve Kur Politikası yıllık sunumunda ise, reeskont kredileri kanalıyla 2022 yılında 16,6
milyar doların TCMB net rezervlerine gireceğinin kesinleşmiş olduğu, 1 Ekim 2021 tarihinde uygulamaya alınan düzenleme ile 2022 yılında rezervlere sağlanacak katkının 2021 yılına kıyasla daha fazla gerçekleşmesinin beklendiği belirtilmişti.

Söz konusu düzenleme ile toplam reeskont kredisi limiti 30 milyar ABD dolarına yükseltilmiş, bu limitin 5 milyar ABD doları karşılığının Türk lirası reeskont kredisi olarak da kullanılabilmesi imkanı getirilmişti.

 

Reeskont kredisi nedir?

Merkez Bankası'nın, mal ve hizmet ihracatında bulunan firmalara uygun maliyetli finansman sağlamak amacıyla döviz cinsinden düzenlenen senet karşılığında Türk lirası olarak verdiği krediye reeskont kredisi adı veriliyor.

TL bazında kredi alan firmalar, bu kredinin geri ödemesini döviz cinsinden gerçekleştiriyor.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum