Rusya'dan dijital ruble adımı

blog
20.02.2023

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova, Rusya Merkez Bankası dijital para birimi (CBDC) dijital rublenin pilot aşamasına hazır olduğunu ve testlerin Nisan'da başlayacağını açıkladı.

Skorobogatova, bir fintech konferansında yaptığı açıklamada, pilot uygulamasının, eşler arası transferler ve perakende alımlar için başlatılacağını belirtti.

Rus haber ajansı TASS ise konuyla ilgili olarak, “Uygulama, sınırlı sayıda olmak şartıyla gerçek insanlarla ve gerçek operasyonlarla ilerleyecek ve 13 banka ile gerçekleşecek.” ifadelerini kullandı.

Rusya Merkez Bankası, dijital rubleyi seçilmiş müşteri grupları ile pilot olarak deneyecek ve uygulamanın ardından projenin yol haritası ve genişleme politikası hakkında karar verecek.

Rusya Merkez Bankası, dijital ruble ile ilk adımını Ekim 2020'de bir danışma belgesi yayımlayıp CBDC projesi önererek atmıştı. Banka, önerdiği projenin, hem Rus ekonomisinin ABD dolarına bağımlılığını azaltmaya hem de Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’nın karşı karşı olduğu yaptırımların etkisini hafifletmeye yardımcı olabileceğini belirtti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum