Rusya'nın Asya'ya petrol ihracatı bir haftada yüzde 25 azaldı

blog
19.04.2022

Deniz yoluyla taşınan Rus petrolü Nisan ayının ikinci haftasında bir önceki haftaya göre yüzde 25 oranında azaldı. Karadeniz, Baltık Denizi ve Arktik kıyılarındaki limanlardan Asya’ya giden petrol hacmi de son iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

Bloomberg ve liman bürolarının raporlarına göre Rus ihraç terminallerinden toplamda 30 tankere yaklaşık 21,8 milyon varil dolduruldu. Bu miktar günlük petrol akışının ortalama 12 milyon varile karşılık gelmesi demek olur ki bu da 8 Nisan’da sona eren haftaya kıyasla yüzde 25‘lik bir düşüş anlamına geliyor.

Rus petrol ihracında yaşanan bu düşüş, Ukrayna’daki savaş ve yaptırımların Rusya ekonomisine zarar verdiği bir ortamda Moskova için önemli bir gelir kaleminden olmak anlamına geliyor.

 

Petrol geliri önceki haftaya göre 60 milyon dolar azaldı

Mevcut fiyatlardan yapılan petrol ihracının Kremlin’e 181 milyon dolar kazandırmış olacağı hesaplanıyor. Bu rakam bir önceki haftaya göre 60 milyon dolar daha az gelir elde edildiğine işaret ediyor.

Haftadan haftaya gerçekleşen düşüş oldukça dramatik olsa da bu durum ülkenin ihraç gelirinin sadece 1 Nisan’daki gelir seviyesine gerilemesi anlamına geliyor. Bunun yanında bu rakamlar tankerlerin çıkış vakitlerine ve limanlardaki hava durumundan ciddi şekilde etkilenebiliyorlar.

Ne var ki bu hafta 4 bölgenin tamamından ihraç edilen petrolün tamamında azalmalar görüldü. Urallar ve Sibirya bölgesinde ile Baltık ve Karadeniz’deki terminallerden ihraç edilen petrolde günlük 770 bin varillik bir azalma kaydedilirken Karadeniz limanı Novorossiysk’ten yollanan petrolde de yüzde 60’a yakın bir düşüş yaşandı.

Aynı zamanda ülkenin Pasifik Okyanus kıyısında yer alan üç doğru terminalinden yapılan nakliyatlarda da günlük 205 bin varillik düşüş yaşandığı gözlemlendi. Aynı şekilde Arktik bölgesinden çıkarılan petrolün kargolandığı Murmansk bölgesinden ihraç edilen petrolde de günlük 57 bin varillik bir düşüş kaydedildi.

Avrupa Birliği tarafında ise Rus petrolüne ambargo uygulanması konusunda baskılar artmaya devam ederken dünyanın en büyük petrol tacirleri de ülkenin çıkardığı petrollle ilgili işlem yapmayacaklarını açıkladılar.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum