Rusya'nın kupon ödemesinde soru işaretleri sürüyor

blog
18.03.2022

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Ratings Rusya’nın borçlarının “ödeme yapamayacak duruma gelme ihtimalinin yüksek” olduğunu belirterek ülkenin kredi notunu düşürdü.

Kurum ülkenin kredi notunu bir seviyeye düşürerek temerrüdün iki üst seviyesi olan CC’ye çekti. S&P yaptığı açıklamada ülkenin tahvillerine sahip olan yatırımcıların Çarşamba günü vadesi dolan dolar ödemeli alacaklarını yaptırımlardan kaynaklanan teknik sorunlar nedeniyle alamadığına dikkat çekti.

Yapılan açıklamada, “Eğer bu fonlara yatırımcılar tarafından ulaşılamıyorsa ya da ödemeler üzerinden anlaşılanların dışında bir para birimi dışında yapılırsa bu durumu temerrüt olarak tanımlamamız mümkün” ifadeleri kullanıldı.

 

Temerrüt endişeleri artıyor

Tahvillerin anlaşmasına göre Rusya’nın yükümlülüklerini yerine getirmek için 30 günlük ek süresi bulunuyor. Temerrüde düşmesi durumunda Rusya 100 seneden fazla bir süredir ilk kez dış borçlarını ödeyememiş olacak. Kredi derecelendirme kuruluşları Ukrayna’nın işgalinden bu yana Rusya’nın kredi notunda büyük oranda düşürürken ülkenin gittikçe izole olan ekonomisi nedeniyle temerrüt endişeleri de artmaya devam ediyor.

“Kredi notunun düşürülmesi Rusya’nın temerrüt sınırında olduğunu gösteriyor” diyen Wells Fargo Stratejisti Brendan McKenna, “Fakat bu aslen Rusya’nın gittikçe azalan tahvil ödeme yeterliliğinin yansıması. Yaptırımlar Rusya’nın dolara olan erişimini kısıtlıyor ve dün yapılması gereken kupon ödemeleri dolar üzerinde yapılmalıydı” değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre yatırımcılar ödemelerini halen beklerken muhabir banka JPMorgan Rusya’nın tahvil ödemelerini işleme aldı ve parayı ödeme konusundaki aracı banka Citi’ye gönderdi. Kaynaklardan birine göre JPMorgan, ABD otoritelerinden ilgili onayları aldıktan sonra kupon ödemesini Citi’ye gönderdi. Perşembe günü Rusya tahvilinin yatırımcılarından ise herhangi bir ödeme yapıldığına dair sinyal gelmedi.

 

Borç ödemeleri Mayıs ayına dek dolar üzerinden yapılabilecek

ABD Hazinesi de Çarşamba günü yaptığı açıklamada Rusya Merkez Bankası ve diğer kurumlarıyla ilgil uygulanan yaptırımların en azından Mayıs ayına kadar ülkenin dolar üzerinden borç ödemelerine engel teşkil etmeyeceğini açıklamıştı.

S&P Rusya’nın kredi notunu negatif izlemeye almış ve “Rusya’nın borç yükümlülüklerini anlaşıldığı şekilde yerine getirememesi durumunda ve kurumun bu ödemeleri verilen ek sürede yapamayacağına karar vermesi halinde” kredi notunu temerrüde çekebileceklerini kaydetti.

Rusya’nın yaptığı açıklamalarda dolar ödemeli tahvili bulunan yatırımcılara ödeme transferi yapmak için uğraştıklarını vurgulayan S&P ilerleyen haftalarda yapılacak Döviz bazlı ödemelerde de benzer sorunlar yaşanabileceğini kaydetti.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum