Rusya SWIFT'e geri alınmak istiyor

blog
27.04.2023

Rusya SWIFT'e geri alınmak istiyor

 

ABD, yatırım bankası JPMorgan Chase & Co'ya Rusya Ziraat Bankası'na (Rosselkhozbank) olan ödemeleri işleme koyması için yetki verdi fakat bu imkân SWIFT mesajlaşma sisteminin yerini tutmayacak.

Rusya Ziraat Bankası'nın SWIFT mesajlaşma sistemine yeniden dahil edilmesi, Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının yenilenmesi için Rusya'nın temel taleplerinden biriydi. Rusya, Batı'nın Rus tahıl ve gübre ihracatına yönelik kısıtlamalarını kaldırmadığı takdirde anlaşmayı uzatmayacağını belirtmişti.

Reuters'a konuşan Rus kaynak, "JPMorgan, tarım ihracatına yönelik ödemeleri gerçekleştirmek için OFAC (ABD Dış Varlık Kontrol Ofisi) lisansını aldı fakat işlemler zor. Bu (yöntem), SWIFT'in yerini tutamaz."

İşlemlere dair bilgi sahibi bir başka kaynağın verdiği bilgiye göre, ABD Dışişleri Bakanlığı ile ABD Hazinesi JPMorgan'dan tarım ürünlerinin bu ayki ihracatına dair "çok kısıtlı ve yakından gözlemlenen" işlemler gerçekleştirmesini talep etti.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi Gennady Gatilov, Rusya Ziraat Bankası'nın SWIFT sistemine yeniden dahil edilmesini talep ettiklerini ve bankanın işlem yapabilme yetkisine farklı vakalarda "duruma göre" karar verilmesini istemediklerini açıkladı.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum