Sert Faiz Artışı Yapan Polonya’da Artış Sinyalleri Sürüyor

blog
05.11.2021

Polonya Merkez Bankası'ndan Grazyna Ancyparowicz, Polonya'nın, enflasyonun merkez bankasının yeni tahminini aşması durumunda faiz artırımına gitmek durumunda kalacağını söyledi.

Tüketici fiyatlarındaki güçlü artışa yavaş reaksiyon verdiği yolunda eleştirilerle karşı karşıya kalan Polonya Merkez Bankası, yeni tahminlerin enflasyonun gelecek yıl resmi hedef olan yüzde 2,5'in iki katından daha yukarıda bir seviyede gerçekleşeceğini göstermesinin ardından, Çarşamba günü borçlanma maliyetlerinde 20 yılı aşkın sürenin en büyük artışını gerçekleştirdi.

Ancyparowicz, Perşembe günü verdiği söyleşide, "Fiyatlarda böyle aşırı bir artışa karşı harekete geçme konusunda kararlıyız. Bu harekete başladık ve fiyatlar iyileşme işaretleri göstermezse, buna devam etmek zorunda kalacağız" dedi.

Polonya zlotisi, merkez bankası politika yapıcısı Ancyparowicz'in değerlendirmeleri sonrası kazançlarını sürdürdü ve euro karşısında yüzde 0,2 değer kazanarak 4,5950 seviyesine çıktı.

Ekonominin 2023 yılında yaklaşık yüzde 5 büyüyeceğine ilişkin yeni tahmin, merkez bankasının Ekim ayındaki sürpriz faiz artırımı ile başlayan sıkılaştırma konusundaki U dönüşünü destekliyor.

Ancyparowicz, bu durumun, yüksek faizlerin büyümeyi olumsuz etkileyeceğine ilişkin endişeleri azalttığını ve politika yapıcılarının dikkatlerini tamamen enflasyona yönelttiğini sözlerine ekledi.

Ancyparowicz, öte yandan, koronavirüs pandemisi kötüleşse bile, hükümetin yeni kapanmalara gitmeyeceğini duyurduğunu ve bunun da şirketlerin teşvik tedbirlerine ihtiyaç duyma olasılığını azalttığını söyledi.

Merkez bankasının son projeksiyonları, enflasyonun, Ocak ayında yüzde 7'nin üzerine çıkarak zirve yapmasının ardından, gelecek yıl yüzde 5,1 ila yüzde 6,5 seviyelerinde gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Ancak hızlanan enflasyon beklentilerinin ücretlerin artırılmasına yönelik talepleri güçlendirme ihtimali yükseliyor. Polonya parlamentosu ayrıca geçen hafta, vergi indirimleri, ailelere nakit ve diğer tedbirler yoluyla ekonomiye gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 3'ü kadar destek sağlamayı amaçlayan bir pandemi toparlanma planını da onayladı.

Bu pandemi toparlanma planının büyük bir enflasyonist etki yaratacağını ve çok şanssız bir anda gelmekte olduğunu söyleyen Ancyparowicz, "Planın mal ve hizmet fiyatları üzerindeki etkisi değerlendirilemez" şeklinde konuştu.

2014 yılından bu yana alınan ilk parasal sıkılaştırma kararı, bankanın Para Politikası Konseyi'nin üyelerinin büyük çoğunluğunun görevdeki son aylarına denk geldi. Konseyin dokuz üyesinden yedisinin görev süresi en son Mart ayında dolarken, başkan Adam
Glapinski'nin görev süresi Haziran ayında sona eriyor.

Ancyparowicz, bu yüzden, faiz artırım sürecinin, kararın yeni üyelere kalabilecek olmasından dolayı, ne zaman sona erebileceğini söylemenin zor olacağı kaydetti.

Ancyparowicz, "Özellikle görev sürelerimizin sonuna yaklaştığımızdan dolayı, daha kesin bir zaman çerçevesi vermek zor. Buna yeni politika yapıcılar karar vermek durumunda kalabilir" şeklinde konuştu.

kaynak:Bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum