Şimşek: Yılın ilk beş ayında portföy girişi 19,1 milyar dolara ulaştı

blog
12.07.2024

Hazine ve Maliyet Bakanı Mehmet Şimşek, "Cari açığın milli gelire oranının ikinci çeyrekte yüzde 2,5’in altına gerilemesini bekliyoruz" yorumunu yaptı.

 

Türkiye’nin cari dengesi Mayıs ayında 1,24 milyar dolarla beklentilerin altında açık verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı verilere göre Mayıs'ta yıllıklandırılmış cari açık 25,2 milyar dolar oldu. Nisan'da bu rakam 31,7 milyar dolar düzeyindeydi.

Hazine ve Maliyet Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı cari açık değerlendirmesinde, yılın ilk beş ayında portföy girişinin 19,1 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Bankacılık ve reel sektörün uzun dönem dış borç çevirme oranları geçen sene Ocak-Mayıs dönemindeki yüzde 97 ve yüzde 73 seviyesinden bu yılın aynı döneminde sırasıyla yüzde 160 ve yüzde 123’e yükseldiğini dile getiren Şimşek, "Cari açığın milli gelire oranının ikinci çeyrekte yüzde 2,5’in altına gerilemesini bekliyoruz. Yapısal reformlarla ekonomik dönüşümü gerçekleştirerek sürdürülebilir cari açığa ulaşacağız. Böylece ülkemizin dış finansman ihtiyacını kalıcı olarak düşüreceğiz" ifadelerini kullandı.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum