SoftBank'ın kurucusu çip girişimi için 100 milyar dolar arıyor

blog
20.02.2024

SoftBank’ın kurucusu, Japon iş insanı Masayoshi Son, Nvidia gibi şirketlerle rekabet edebilecek yeni bir AI çip girişimi kurmak için 100 milyar dolar arıyor. Nvidia şu anda GPU çipleriyle AI çip pazarına hakim durumda. OpenAI CEO’su Sam Altman'ın da dünyanın çip üretim kapasitesini artıracak ve yapay zekâyı güçlendirme kabiliyetini genişletecek yeni bir AI çip projesi için 5 trilyon ila 7 trilyon dolar toplamak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yatırımcılarla görüşmelerde bulunduğu biliniyor.

 

Nvidia’ya rakip Japonya’dan çıkıyor. SoftBank Group’un kurucusu, Japon iş insanı Masayoshi Son, Nvidia gibi şirketlerle rekabet edebilecek yeni bir AI çip girişimi kurmak için 100 milyar dolar arıyor.

SoftBank'ın devasa Vizyon Fonu yatırım fonlarını bir araya getirirken kullandığı stratejinin bir kısmını takip eden raporda, Orta Doğu merkezli kurumsal yatırımcılardan yaklaşık 70 milyar dolarını almayı planladığı belirtildi. Geri kalan 30 milyar doları SoftBank Group kendisi karşılayacak. Hatırlanacağı üzere Softbank, çip tasarım şirketi Arm’ı 2016 yılında satın almıştı.

Nvidia şu anda GPU çipleriyle AI çip pazarına hakim durumda. Ancak yapay zeka işlemcilerine olan ihtiyacın büyüyeceği öngörülüyor. Verimliliği ve maliyeti artırmak için yapılması gereken daha çok iş varken, diğerlerinin benzer GPU'lar, yeni yaklaşımlar gibi alternatiflerle rekabet edebilmesi için açık bir fırsat var.

Diğer yandan OpenAI şefi Sam Altman'ın da yeni bir AI çip projesi için 5 trilyon ila 7 trilyon dolar toplamak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki yatırımcılarla görüşmelerde bulunduğu bildiriliyor. OpenAI'nin çabaları özellikle dikkat çekici çünkü şirket, hem GPT modelleriyle diğer hizmetleri güçlendirmek hem de ChatGPT gibi kendi hizmetlerini güçlendirmek için üretken yapay zeka geliştirmede lider konumda.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum