Şok terapisine başlayan Arjantin'de enflasyon yüzde 160'ı aştı

blog
14.12.2023

Arjantin'de Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 160 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Aynı dönemde aylık olarak enflasyon yüzde 12,80'e yükseldi.

 

Sağ popülist Javier Milei'nin göreve gelir gelmez para biriminde devalüasyon yaptığı Arjantin'de son gelen enflasyon verileri yeni iktidarın işinin kolay olmayacağına işaret etti.

Arjantin'de Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 160,90 olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ülkede enflasyonun yıllık olarak yüzde 156,30 olarak kaydedilmesi yönündeydi. Ekim ayında ülkede yıllık enflasyon yüzde 142,70 olmuştu.

Aylık olarak enflasyon ise Kasım'da yüzde 12,80 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 11,40 olarak belirlenmişti. Ekim ayında aylık enflasyon yüzde 8,30 olarak kaydedilmişti.

 

Şok terapisi başladı

Arjantin'de yeni iktidar göreve gelir gelmez para biriminde devalüasyon kararı alarak şok terapisine başlamıştı.

Arjantin'in yeni Ekonomi Bakanı Luis Caputo Salı günü yaptığı açıklamada, ülkenin on yıllardır yaşadığı en ağır ekonomik krizi aşmak için pesonun değerini yüzde 50'den fazla düşürerek dolar karşısında 800'e indireceklerini, enerji sübvansiyonlarını keseceklerini ve kamu ihalelerini iptal edeceklerini açıkladı.

Caputo, yeni Cumhurbaşkanı Javier Milei'nin Pazar günü göreve gelmesinin ardından açıkladığı önlem paketi kapsamında, planın kısa vadede sancılı olacağını fakat mali açığı azaltmak ve üç haneli enflasyonu düşürmek için gerekli olduğunu belirtmişti.

Ülkedeki derin bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 5,5'ine denk geldiğini belirten Caputo, bununla mücadele edilmesi gerektiğini ve Arjantin'in son 123 yılın 113'ünde bütçe açığı verdiğini bunun da ekonomik sıkıntıların nedeni olduğunu ifade etti.

Ülkenin Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) aldığı 44 milyar dolar büyüklüğünde bir kredi borcu da bulunuyor.

"Kararlı adımları memnuniyetle karşılıyorum" diyen IMF Başkanı Kristalina Georgieva, söz konusu adımı "istikrarı yeniden oluşturma ve ülkenin ekonomik potansiyelini yeniden inşa etme yolunda önemli bir adım" olarak nitelendirdi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum