AK Parti tarafından Meclis’e sunulan, Hazine taşınmazlarının satışı ve KDV yasasında değişiklikler öngören yasa teklifiyle 6,5 milyar TL’Lik bir ek gelir hedefleniyor.
En fazla gelirin de 3 milyar TL ile finans sektörünün kurum kazançlarına verginin yüzde 25 olarak uygulanmasıyla elde edilmesi planlanıyor.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren teklif için hazırlanan ve Bloomberg’in incelediği etki analiz raporunda yer alan değerlendirmelere göre finans sektöründe faaliyette bulunan bazı kurumlar için kurumlar vergisi oranının 2022 yılı için yüzde 23 yerine yüzde 25 olarak uygulanmasından 3 milyar TL gelir etkisi bekleniyor.
Tasarı ile finans sektöründe kurumlar vergisinin kalıcı olarak yüzde 25'e çıkarılması amaçlanıyor. Kurumlar vergisi oranı yasa öncesi 2022 için yüzde 23 olarak geçici belirlenmişti ve önümüzdeki yıl yüzde 20'ye düşecekti.
Üzerinde yerleşim yeri bulunduğu gerekçesiyle orman sınırları dışına çıkartılarak tapuda Hazine adına tescil edilen alanların hak sahiplerine satışı ile 150 Milyon TL gelir elde edilmesi, bunun 37,5 Milyon TL’lik kısmının bu yıl tahsil edilmesi öngörülüyor.
Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların üzerinde bulunduğu Hazine taşınmazlarının satışına ilişkin başvuru süresinin uzatılması ve peşin ödemelerde indirim yapılması ile 900 milyon TL gelir elde edilmesi, bunun 225 milyon TL’sinin bu yıl tahsil edilmesi planlanıyor.
Kamu konutlarının satışından 750 milyon TL bekleniyor
Hazine taşınmazlarının doğrudan satışına yönelik düzenlemeyle 2022 yılında 412,5 Milyon TL, toplamda ise 1 Milyar 650 Milyon TL gelir tahmin hedefleniyor.
Hazineye ait tarım arazilerinin kullanıcılarına kiralanmasıyla da toplamda 5 milyon, bu yıl için de 1,25 milyon TL’nin tahsili amaçlanıyor.
Hükümet bu yıl ve önümüzdeki yıl satılan ve satılacak kamu konutlarından da 750 milyon TL gelir hedefliyor. Plana göre bu paranın 187,5 milyon TL’si bu yıl tahsil edilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhtar maaşlarının asgari ücretin altında bırakılmayacağını söylemişti. Muhtarlara net asgari ücret tutarının altında ödenek verilmemesi kararının bütçeye 236 milyon TL ek yük getireceği tahmin ediliyor