TCMB beklentinin üstünde faiz artışı yaptı (23 Kasım 2023)

blog
23.11.2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini piyasa beklentilerinin üzerinde 500 baz puan artışla yüzde 40 seviyesine çıkardı. Böylelikle politika faizinde yıllık bileşik faiz yüzde 49 seviyesine yükselirken piyasanın 12 ay sonrası için belirlediği yüzde 43,9'luk enflasyon beklentisinin üzerine çıktı. Bu durum Kasım 2021'den bu yana ilk kez pozitif reel faize işaret etti. TCMB karar metninde parasal sıkılaştırma adımlarının kısa zamanda tamamlanacağı mesajını da verdi.

 

Türkiye 2021'den bu yana ilk kez pozitif reel faiz bölgesine geçti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 500 baz puan artışla yüzde 40 seviyesine çıkarırken sıkılaşma adımlarının kısa zamanda tamamlanacağını söyledi.

JPMorgan, Morgan Stanley ve SocGen gibi yabancı kurumlar da TCMB'nin politika faizini bu toplantıda 250 baz puan artıracağını öngörmüştü.

TCMB, 750 baz puan faiz artışı kararı alınan Ağustos toplantısıyla beraber sıkılaşmada agresif adımlar atmış, Eylül ve Ekim aylarında da politika faizini 500 baz puan artırma yoluna gitmişti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum