TCMB'den 'gerekli sıkılığa ulaşıldı' mesajı

blog
25.01.2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk faiz kararını açıkladı. TCMB beklentiler doğrultusunda politika faizini yüzde 45 seviyesine yükseltirken, karar metninde dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceği mesajını verdi.

 

Yılın ilk toplantısında politika faizini beklentiler doğrultusunda yükselten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) parasal sıkılaşma adımlarının sonlandığına işaret etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 45 seviyesine çıkardı.

TCMB'nin karar metninde para politikasına patikasına yönelik yönlendirme öne çıktı. Metinde dezenflasyonun tesisi için gerekli sıkılık düzeyine ulaşıldığını, gerektiği sürece bu sıkılık düzeyinin sürdürüleceği mesajı verildi.

TCMB metninde Aralık ayında manşet enflasyonun son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydettiği, yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin ise enflasyon baskılarını canlı tuttuğu belirtildi.

TCMB yakın döneme ilişkin göstergelerin, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret ettiğini belirtti.

 

"Enflasyon beklentilerinde sınırlı iyileşme devam etti"

TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini vurguladı.

Dış finansman koşulları, rezervlerdeki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talebin, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam ettiğini söyleyen TCMB bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürdüğünü vurguladı.

 

Sıkı duruş mesajı

TCMB, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini belirtti.

TCMB enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılığın gözden geçirileceğini ifade etti.

 

Miktarsal sıkılaşmaya devam

TCMB sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasını destekleyeceğini, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceğini belirtti.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum