TCMB: Enflasyonda belirgin ve kalıcı bozulma olursa politika sıkılaştırılacak

blog
29.02.2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Şubat ayı Para Politikası Kurulu özetlerini yayımladı.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 45 seviyesinde tuttuğu Para Politikası Kurulu toplantısının özetlerinde şahin söylemine devam etti.

Bankanın yayımladığı özetlerde para politikasındaki kararlı duruşun, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdüreceği ifade edildi.

TCMB özetlerde sıkı para politikası ve aktarım mekanizmasını destekleyen makroihtiyati politikaların, iç talepteki dengelenmeyi sağlamasının yanı sıra Türk lirası varlıklara olan talebi canlı tutarak reel değerlenme vasıtasıyla da enflasyonun ana eğiliminde iyileşme sağlayacağı belirtildi.

Özetlerde politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceği belirtildi.

TCMB, "Ulaşılan parasal sıkılık düzeyinin finansal ve ekonomik koşullar üzerindeki gecikmeli etkileri önümüzdeki dönemde yakından izlenecektir. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadelerini kullandı.

Özetlerde cari açığın finansmanına ilişkin de değerlendirmeler yer aldı. Cari açığın finansmanı tarafında yıllıklandırılmış olarak bankacılık sektörünün uzun vadeli borç çevirme oranının 2023 yılının son iki ayında yüzde 100’ün üzerine çıkarak Aralık ayında yüzde 115 seviyesinde gerçekleştiğini belirten TCMB söz konusu oranın, bankacılık sektörü dışındaki firmalarda yüzde 100 civarında olduğunu ifade etti. TCMB bu çerçevede, yurt dışı finansman imkanlarında iyileşme görüldüğünü belirtti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum