TCMB yüksek faizli kredilerde düzenleme yaptı

blog
07.04.2023

TCMB yüksek faizli kredilerde düzenleme yaptı

 

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen yılın Ağustos ayında getirdiği kredilere yönelik menkul kıymet tesisi düzenlemesinde değişikliğe gitti.

Buna göre TCMB kredilerde referans faiz katsayısının üst sınırını aşan krediler için ek menkul kıymet yükümlülüğünü yüzde 90’dan yüzde 150’ye çıkardı.

Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ'in geçici 7. maddesine yapılan eklemeyle TL bilanço yükümlülüğünde yüzde 70 kriterini karşılayan banka için kredi katsayısının ilk kademesindeki menkul kıymet yükümlülüğü uygulanmayacak.

Ağustos ayında yapılan düzenlemeyle kredi büyüme hızına sınırlama getirme ve kredilerdeki faiz oranlarını politika faizi ile uyumlu hale getirmeyi hedefleyen şekilde TCMB tarafından belirlenen yıllık bileşik referans oranının 1,4 katı olarak uyguladıkları krediler için bankalara yüzde 20 menkul kıymet tesisi yapma zorunluluğu getirmişti. Kredi faizi, referans katsayının 1,8 katı ve üzerine çıkması durumunda tesis oranı yüzde 90 olarak belirlenmişti.

Yeni düzenlemeyle bu tesis oranı yüzde 150'ye yükseltildi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum