Tedarikçilerinin performansı Tesla'yı geride bıraktı

blog
17.12.2021

Elektrikli arabaların üretiminde kullanılan batarya hammaddelerini ve kimyasallarını üreten şirketler ABD Borsalarında Tesla’nın yıllık performansını geride bıraktı.

Lithium tedarikçisi Pilbara Minerals, sene başından bu yana neredeyse yüzde 210 civarında yükselirken Güney Kore Merkezli katot aktif malzeme üreticileri Ecopro ve L&F yıl başından bu yana yüzde 200 yükseldi. Tesla'nın hisseleri ise sene başından bu yana yüzde 31 yükseliş kaydetti.

Bu iki şirket, 69 diğer işletmeyi de içerisinde bulunduran Bloomberg Elektrikli Araba Toplam Getiri Endeksi’nin taşıyıcıları oldu.

Pilbara’nın CEO’su Ken Brinsden ise şirketlerin performansıyla ilgiili, “Elektrikli araba üretimi için gereken ham maddeler sınırlı ve marjlar çok hızlı yükseldi” dedi.

Şirketlerin batarya üretim kapasitesilerinin hammadde tedarik zincirlerinin kurulmasından daha hızlı artması bakır tel gibi belirli malzemelerin bulunamamasına neden oluyor. Talebin çok güçlü olmasından dolayı da madenciler ve kimyasal madde üreticileri fiyatları yükseltme ve kârlarını artırma imkanı buluyor

L&f, 2025 yılına kadar katot üretimini 40 bin tondan 200 bin tona çıkarmayı hedefliyor.kaynak:bloomberg

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum