Euro/Dolar paritesindeki gelişme, ihracatı ağırlıklı olarak Avrupa'ya yapan sektörler açısından yeni bir risk olarak öne çıktı.
Euro/dolar paritesindeki hareketin otomotiv sektörüne etkisini Bloomberg HT'ye değerlendiren TOFAŞ CEO'su Cengiz Eroldu, gelişmenin kârlılığı ve ihracatta rekabeti olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Eroldu, "Euro/dolar kurunun eşitlenmesi ihracat operasyonlarımızda kârlılığı olumsuz etkileyen bir faktör haline geldi" dedi.
"İhracatın yüzde 82'si euro"
2022 yılı ilk yarı ihracat verileri baz alındığında otomotiv sanayi ihracatının yüzde 82’sinin euro, yüzde 11’i ise dolar bazında gerçekleştiği bilgisini veren Eroldu, üretim girdileri açısından bakıldığında ise otomotiv sanayinin çok katmanlı bir tedarik zinciri yapısına sahip olduğunu aktardı.
"Ana sanayinin doğrudan ithal ettiği üretim girdilerindeki dolar payının ağırlığının, ihracatımızdaki ağırlığın üzerinde olduğunu biliyoruz. Öte yandan ülkemiz hammadde ithalatı da ağırlıklı olarak dolar bazlı gerçekleşiyor" diyen Eroldu, bu veriler ışığında, dolar bazında ithal edilen ürünün euro bazında ihraç edildiğinde geçmişte parite farkı ihracatçının lehine bir durum oluşturduğuna dikkat çekerek, "Euro/dolar kurunun eşitlenmesi ihracat operasyonlarımızda kârlılığı olumsuz etkileyen bir faktör haline geldi." ifadelerini kullandı.
Eroldu, doların, euro karşısında değer kazanmaya devam etmesi durumunda ihracatta rekabetçiliğin olumsuz etkileneceğini, 16 yıldır ihracat lideri konumunda olan sektörün Türkiye sanayisinin dış ticaret dengesine sağladığı katkının da olumsuz yönde etkileneceğinin altını çizdi.
Eroldu, iç pazar açısıdan durumu işe şöyle yorumladı:
"İthal araçların ağırlıklı olarak euro bölgesinden geldiği göz önüne alındığında paritedeki dolar lehine değişimin kısmen ithal ürünlere rekabet avantajı kazandırdığını söyleyebiliriz."