Türkiye altında potansiyelinin gerisinde

blog
17.01.2024

Türkiye’nin yıllık altın üretimi 40 ton. Bu resmi olarak belirlenen bin 500 tonluk rezervin yüzde 2,5’i. Uzmanlara göre toprak altında keşfedilmeyi bekleyen daha 4 bin 500 ton altın var.

 

Türkiye’de altın meselesi uzun bir tartışma konusu. Meselenin özü basit. Rezerv çok (varsayılan), üretim az, ithalat ise rekor seviyelerde. İthalata gelmeden önce elimizdeki güncel altın rezervi varsayımlarını tartışalım.

En güncel veri 1997 yılında ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Erler’in yapmış olduğu araştırma. Yeni güncel araştırma yolda ancak şimdilik Altın Madencileri Derneği tarafından edindiğimiz en güncel veriler var...

Peki nedir bu araştırmanın detayı? 1997 senesinde gram altın 260 TL. Bu bilgiyi niye paylaştım; çünkü altın madeninde 1 ton kayaçtan çıkarılabilecek altın miktarı çok olmalı ki, bu işi yapmaya değsin ve maliyetini karşılasın. Zaman içerisinde bugünün rakamları ile gram altın fiyatı arttıkça 1 ton kayada çıkarılabilecek altın 0,3 gram bile olsa ekonomik olarak işletilebilir hale geliyor.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum