Türkiye'nin İsviçre'den altın ithalatı son 11 yılın zirvesinde

blog
21.02.2023

Ocak ayında 58,28 ton altın ithalatı gerçekleştirildi

Türkiye'nin İsviçre'den altın ithalatı ocak ayında 58,28 tonu geçti. Bu veriyle beraber İsviçre'den altın ithalatı aylık bazda en azından ocak 2012 sonrası en yüksek seviyeye çıktı.

Bloomberg'in İsviçre verilerinden derlediği habere göre ocak ayında İsviçre'nin altın ihracatının yüzde 42'si Türkiye'ye gerçekleştirildi. İsviçre'den yapılan altın ithalatı ocak ayında 58,28 ton oldu ve en azından ocak 2012 sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

İsviçre'den yapılan altın ithalatı kasım ayında 25, aralık ayında ise 31,1 ton seviyesindeydi. 

Enflasyon hatırlatıldı

Haberde Türkiye'de enflasyonun yüzde 85'e kadar yükseldiği ve hükümetin artan altın ithalatının önüne geçmek için bazı yasaklar getirdiğine yer verildi.

Geçen hafta çıkan haberlerde kısa süre içerisinde sonuçlandırılması beklenen çalışma ile, mal mukabili altın yani malların doğrudan ithalatçıya gönderildiği ve mal bedelinin önceden belirlenen vadede ödendiği yöntemle yapılan altın ithalatı bir süreliğine tamamen durdurulacağı belirtilmişti.

Rekor kırmıştı

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üzerinden altın ithalatı ocak ayında 28 yılın rekorunu kırmıştı.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2022'de en çok altın alan merkez bankası olmuştu. Merkez Bankası, 2022'de 148 ton altın satın alarak rezervlerini tarihin en yüksek seviyesi olan 542 tona çıkarmıştı

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum