UEA: Dünya fosil yakıt talebi 2030 yılına kadar zirveye ulaşacak

blog
24.10.2023

UEA: Dünya fosil yakıt talebi 2030 yılına kadar zirveye ulaşacak

 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dünya fosil yakıt talebinin 2030 yılına kadar zirveye ulaşacağını belirtti.

 

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), daha fazla elektrikli otomobilin yollara çıkması ve Çin ekonomisinin daha yavaş büyüyüp daha temiz enerjiye yönelmesiyle birlikte, dünya fosil yakıt talebinin 2030 yılına kadar zirveye ulaşacağını belirtti ve bunun da yatırımlardaki herhangi bir artış ihtiyacının gerekçesini ortadan kaldırdığını bildirdi.

Sanayileşmiş ülkelere tavsiyelerde bulunan UEA'nın yıllık raporu, petrol talebinin 2030'dan sonra da artacağını öngören ve trilyonlarca dolarlık yeni petrol sektörü yatırımı çağrısında bulunan petrol üreticisi grubu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) görüşüyle çelişti.

Salı günü yayınlanan yıllık Dünya Enerji Görünümü'nde UEA, hükümetlerin mevcut politikalarına dayanan senaryosunda bu 10 yılda petrol, doğal gaz ve kömür talebindeki zirve noktalarının görülebileceğini ve bunun ilk kez gerçekleştiğini söyledi.

UEA İcra Direktörü Fatih Birol, "Temiz enerjiye geçiş dünya çapında gerçekleşiyor ve bu durdurulamaz. Bu bir 'eğer' sorusu değil, sadece 'ne kadar yakında' sorusu - ve ne kadar erken olursa hepimiz için o kadar iyi. Hükümetlerin, şirketlerin ve yatırımcıların temiz enerji geçişlerini engellemek yerine arkalarında durmaları gerekiyor" dedi.

UEA raporunda, mevcut durumda fosil yakıtlara olan talebin, Paris Anlaşması'nın ortalama küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlama hedefine ulaşılamayacak kadar yüksek kalmaya devam edeceğini de söyledi.

Yapılan açıklamada, "Bu durum sadece rekor sıcakların yaşandığı bir yılın ardından iklim üzerindeki etkilerin kötüleşmesi riskini doğurmakla kalmıyor, aynı zamanda daha az aşırı hava olaylarının yaşandığı daha serin bir dünya için inşa edilmiş olan enerji sisteminin güvenliğine de zarar veriyor" denildi. (HT)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum