Villeroy: Enflasyonu tedavi etmek için buradayız

blog
20.03.2023

Villeroy: Enflasyonu tedavi etmek için buradayız

 

 

Fransız Inter radyoya konuşan Villeroy küresel piyasalarda yaşanan bankacılık krizine atıfta bulunarak AMB'nin geçen hafta yaptığı 50 baz puanlık faiz artışının bölge bankalarına olan güveni yansıttığını söyledi.

Villeroy "Son aldığımız karar, Fransız ve Avrupalı bankalara olan güvenimizin bir göstergesi.. Ekonomik verilere bakarak toplantı bazında kararlar almaya devam edeceğiz, enflasyonu yenmek konusunda kararlıyız" şeklinde konuştu.

Enflasyonun 'sosyal ve ekonomik bir hastalık' olduğunu belirten Villeroy "Biz de bunu tedavi etmek için buradayız" dedi.

 

Kazaks: Baz senaryo sürerse faiz artırımları sona ermez

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks da enflasyon düşene kadar faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Kazaks fiyat baskılarının hala çok güçlü olduğunu ve daha fazla aksiyon alınması gerektiğini kaydetti.

 

Kazaks " enflasyon hala çok yüksek. Eğer baz senaryo sürerse, piyasadaki dalgalanma azalırsa makro ekonomideki ve enflasyondaki görünüme göre daha çok faiz artışı gerekecek" değerlendirmesini yaptı. Kazaks yüksek enflasyonun ekonomi ve düşük gelirli hane halkına zarar verdiğini belirterek "Bu nedenle çok fazla ertelemeden bu konuyu rasyonel biçimde çözmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

Kazaks cuma günü verdiği mülakatta son günlerde piyasayı sallayan Silicon Valley Bank ve Credit Suisse sorunlarının Avrupa ekonomisini kötüleştirmeyeceğini belirtmişti.

Ancak risklere dikkat edilmesi gereken bir noktada olunduğunu kaydeden Kazaks "Çok fazla veya az faiz artırmanın ekonomiye etkilerini yakından takip etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Avrupa Merkez Bankası geçen hafta küresel bankacılık sistemindeki sorunlara rağmen 50 baz puan faiz rtırımına gitmişti. Piyasalarda şu an yüzde 3 seviyesindeki mevduat faiz için zirve seviye yüzde 3,1 civarında fiyatlanıyor. Daha önce bu oran yüzde 4'ün üzerindeydi.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum