Volkswagen, XPeng’e 700 milyon dolar yatırım yapacak

blog
27.07.2023

Volkswagen, XPeng’e 700 milyon dolar yatırım yapacak

 

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Volkswagen, Çinli elektrikli araç üreticisi XPeng’e 700 milyon dolar yatırım yapmayı planladığını açıkladı.

 

Çin pazarında gücünü artırmayı hedefleyen Alman otomotiv devi, Xpeng'in yüzde 4,99 hissesini satın alacak. Anlaşma kapsamında VW ile XPeng, Çin pazarı için VW markası adı altında elektrikli araç üretecek. Alman otomotiv grubu aynı zamanda lüks elektrikli araç üretimi için bir diğer Çinli üretici, SAIC ile Audi’nin ortaklığını genişlettiğini duyurdu.

 

Alman otomotiv devinden, Çin pazarındiki büyük yatırım kararı geldi. Çinli elektrikli araç üreticisi Xpeng’e yaklaşık 700 milyon dolarlık yatırım yapacağını duyuran Volkswagen Groupbu yatırım ile şirketin yüzde 4,99 hissesini sermaye artırımı yoluyla elde edeceğini açıkladı. VW bu anlaşma ile Çin otomotiv pazarındaki pazar payını artırmayı hedefliyor.

Alman otomobil üreticisi, Çin için XPeng ile ortaklaşa iki farklı model elektrikli araç üretmeyi planlıyor. Yeni elektrikli araçlar, VW'nin Çin Hefei'deki yeni geliştirme, inovasyon ve tedarik merkezinde üretilecek ve araçlar Çin'de Volkswagen markası altında satılacak. Modellerin üretimine 2026 yılında başlanması bekleniyor. VW, bu araçlarda otonom sürüş için Xpeng’in geliştirdiği yazılımları kullanacağını duyurdu.

Yine Alman otomotiv üreticisinden gelen bir başka duyuruda, VW, Çin pazarı için lüks elektrikli araçlar üretmek üzere Audi markasının Çinli otomotiv şirketi SAIC ile ortaklığını genişlettiğini açıkladı. Her iki marka lüks segment elektrikli araç üretimi için yeni bir platform geliştirmeyi planlıyor. VW, bu elektrikli araçların piyasaya ne zaman çıkacağı dahil olmak üzere anlaşmanın finansal büyüklüğü ile ilgili herhangi bir ayrıntı paylaşmadı.

Her iki anlaşma, VW'nin en önemli pazarlarından biri olan Çin'de satışlarının düştüğü ve elektrikli araç liderleri Tesla ve BYD'nin öne çıktığı dönem geldi. (HT)

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum