Yapay zeka ilk başta beyaz yakayı etkileyecek

blog
22.08.2023

Yapay zeka ilk başta beyaz yakayı etkileyecek

 

IBM CEO'su, yapay zekânın (AI) öncelikle beyaz yakalı işleri etkileyeceğini ancak çalışanları yerinden etmek yerine onlara yardımcı olabileceğini söyledi.

 

IBM CEO’su Arvind Krishna, yapay zekâdan ilk etkilenenler arasında beyaz yakalı işler olacağını söyledi.

CNBC’ye konuk olan Krishna, üretken yapay zekânın ve geniş çaplı dil modellerinin tüm kurumsal süreçleri daha üretken hale getirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Krishna ““Bu, aynı işi daha az insanla yapabileceğiniz anlamına geliyor. Üretkenliğin doğası bu şekilde. Aslında etkilenecek ilk grubun müşterilerle ilişkisi olmayan departmanlar, beyaz yakalı işler olduğuna inanıyorum. Demografik yapıdaki değişiklik, çalışma çağındaki nüfusun düşüşüne yol açtı. Dolayısıyla üretkenlik elde etmeniz gerekiyor, aksi takdirde yaşam kalitesi düşecek. Ve sanırım yapay zeka elimizdeki tek cevap” diye konuştu.

 

OpenAI'nin ChatGPT'si gibi yapay zeka destekli sohbet robotlarına olan talebin artması, şirketlerin kendi geniş dil modellerini başlatma denemelerine yol açtı.

IBM, ChatGPT heyecanından çok önce yatırım yapıp kendi platformunu geliştirerek yapay zeka alanında ilk adım atanlardan biriydi. 2004'ten 2011'e kadar Watson adında bir süper bilgisayar üzerinde çalıştı. Mayıs ayında IBM, müşterilerine bir yapay zeka geliştirme aracı olan WatsonX'i duyurdu.

Bu hamle, IBM'in yıllar süren kârsızlıktan sonra, veri ve analiz birimi olan Watson Health'i satmasından yaklaşık 15 ay sonra gerçekleşti.

Krishna “Yani söylediğim şey şuydu, önümüzdeki beş yıl boyunca bu (beyaz yakalı) pozisyonları doldurmayacağız. Ancak, bu işi yapan diğer insanlarla birlikte çalışan ve büyüyen dijital emek veya yapay zeka botları elde edeceğiz” diye konuştu.

Krishna "Kesinlikle çalışanları yerinden etmiyor, büyütüyor. Ne kadar çok emek varsa (özellikle bu hiç insan temelli değilse) o kadar fazla GSYİH yaratabiliriz. Hepimiz bu konuda daha iyi hissetmeliyiz" dedi.

Mayıs ayında verdiği bir röportajında Krishna, yapay zekânın yerini alacağından daha fazla iş yaratacağını ifade etmişti.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum