Yazılım Sektörü Ekosistem Raporu’na göre Türk yazılım sektörünün pazar gelirinin, bu yıl sonunda 637 milyon dolara ulaşması öngörülmekte. Sektörün 2024 ile 2028 yılları arasında yıllık büyüme oranının yüzde 9,89 olması, 2028 yılında 929 milyon dolarlık bir pazar hacmine ulaşılması beklenmekte. YASAD Başkanı Gönül Kamalı, sektörün güçlü kası ihracat tarafında gelirlerin, 5 milyar dolara ulaşacağını söyledi.
Yazılım sektörü 2024 yılında iç pazarda beklentinin gerisinde kalırken, ihracat tarafında 5 milyar dolar gelire ulaşmayı hedefliyor.
Yazılım Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, sektöre dair, “Yazılım Sektörü Ekosistem Raporu”nu hazırladıklarını belirtti. BloombergHT.com’a konuşan Kamalı “Rapora göre Türk yazılım sektörünün pazar gelirinin, bu yıl sonunda 637 milyon dolara ulaşması öngörülmekte. Sektörün 2024 ile 2028 yılları arasında yıllık büyüme oranının yüzde 9,89 olması, 2028 yılında 929 milyon dolarlık bir pazar hacmine ulaşılması beklenmekte” dedi.
Pandemi dönemine kıyasla büyüme çizgisinde gerileme olsa da köklü sektörlere kıyasla yazılım sektörü kısmi büyümesini sürdürmekte. Araştırmalarda 2023 ile 2028 yılları arasında Türkiye yazılım sektörü gelirlerinin yüzde 10 civarında yıllık büyüme oranına sahip olacağı öngörülüyor.
Yazılım sektöründe yerlilik oranı yüzde 82
YASAD Başkanı Kamalı “Özellikle iç piyasa açısından da en önemli verimiz; yerlilik oranımızın yüzde 82’lere ulaşmış olmasıdır. Dolayısıyla sektörümüzün diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yerli yazılım sektörümüzün ilgili kanuni destekle ülkede tercih edilmesi çağrısını yeniliyoruz. dedi.
Yazılım sektörünün bu yıl ihracat hedefi 10 milyar dolar
İhracat hedefine dair YASAD Başkanı “Yazılım ihracatı 2022'ye göre yüzde16.5 artışla 3.44 milyar dolar olarak gerçekleşti. Fintech, sağlık, savunma, eğitim, eğlence gibi alanlardaki görece üstünlüklerimiz bize yurt dışında farklı bir kulvar açmaktadır. Yerli yazılım sektörümüzün tüm bu yılki ihracat hedefi ise 5 milyar dolar. Ancak bu başarıya ulaşmada kritik konu sunulan destek ve teşviklerin sürdürülebilir nitelikte olmasıdır. Yazılım sektörünün çatı kuruluşu olarak ihracat potansiyelimizin daha yüksek olduğunu biliyoruz. 2028 yılında 10 milyar dolar olan ihracat hedefinin çok kısa süre içinde 30 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz.” açıklamasını yaptı.