Yellen: ABD ekonomisinin gücü, iyi bir küresel büyümenin temel itici gücü

blog
27.02.2024

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, G20 zirvesinde ABD ekonomisinin gücünün küresel ekonomik dayanıklılığın temel itici gücü olduğunu söylemeyi planlıyor.

 

Hazine Bakanı Janet Yellen, Salı günü dünyanın önde gelen ekonomilerinden mevkidaşlarıyla yapacağı toplantılar öncesinde, ABD ekonomisinin gücünün küresel ekonomik dayanıklılığın temel itici gücü olduğunu söylemeyi planlıyor.

Yellen'in G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları zirvesi için gittiği Sao Paulo'da bugün düzenleyeceği basın toplantısının metni gazetecilere dağıtıldı.

Yellen, "Geçen yıl küresel büyüme dirençli ve tahmin edilenden daha güçlü oldu. Amerika'nın yumuşak inişe giden yolu küresel büyümeyi destekledi. İleriye dönük olarak, küresel görünümün karşı karşıya olduğu risklerin bilincindeyiz ve bazı ülkelerdeki ekonomik zorlukları dikkatle izlemeye devam ediyoruz, ancak küresel ekonomi dirençli olmaya devam ediyor" ifadelerini kullanacak.

Yellen, Biden yönetiminin tarihsel olarak düşük işsizlik oranına sahip ABD ekonomisinin şaşırtıcı derecede dirençli olmasına yardımcı olduğunu öne sürdüğü politikaları övdü. Buna karşın Euro Bölgesi’nde büyüme durgunlaştı, Japonya küçüldü ve Çin, zayıf iç talebi karşılamak için destek önlemleri almak zorunda kaldı.

ABD Hazine Müsteşarlığı başkanı, Uluslararası Para Fonu ve diğer tahminciler tarafından 2023 yılı için dünya ekonomisinde geniş tabanlı bir yavaşlama beklentisinin gerçekleşmediğini belirtti.

IMF, savaşlar ve enflasyondan kaynaklanan riskler konusunda uyarıda bulunmasına rağmen, ABD'deki büyümenin beklenenden daha iyi olması ve Çin'deki mali teşvik nedeniyle bu yıl küresel büyüme tahminini yükseltti. Fon geçen ay yaptığı açıklamada, dünya GSYİH'sının Ekim ayında görülen %2,9'dan bu yıl %3,1 artacağını söyledi.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum