Yellen: ABD ile Çin ekonomilerinin ayrışması "felaket" olur

blog
10.11.2023

Yellen: ABD ile Çin ekonomilerinin ayrışması "felaket" olur

 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD'nin Çin'den ayrışma arzusunun olmadığına dikkati çekerek, "Ekonomilerimizin tamamen ayrışması, hem ülkelerimiz hem de dünya için ekonomik açıdan felaket olur." ifadesini kullandı.

 

Yellen, Çin'in ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng ile ikili görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada, iki gün boyunca sürecek temaslarda güçlü bir temel inşa etmeyi umduğunu söyledi.

ABD'nin Çin'den ayrışma gibi bir arzusu olmadığını yineleyen Yellen, "Ekonomilerimizin tamamen ayrışması, hem ülkelerimiz hem de dünya için ekonomik açıdan felaket olur." değerlendirmesinde bulundu.

Yellen, Amerikan firmalarının ve işçilerinin eşit şartlarda rekabet etmesinin engellenmesi gibi belirli ekonomik uygulamalarla ilgili endişeleri olduğunda, bunları doğrudan ileteceklerini belirtti.

İkili ekonomik ilişkilerin ötesinde, iklim değişikliğinden düşük gelirli ülkelerdeki ve gelişmekte olan piyasalardaki borç sıkıntılarına kadar küresel zorluklara ilişkin işbirliğini görüşmeyi sabırsızlıkla beklediğini anlatan Yellen, "Dünyanın en büyük iki ekonomisi olarak, ülkelerimizdeki ve dünyadaki insanlar için bu ve benzeri konularda öncülük yapma yükümlülüğümüz var." ifadesini kullandı.

Yellen, görüşmelerde ekonomik araçların ulusal güvenlik amacıyla kullanılmasına ilişkin tartışmaları da ileteceklerini bildirdi.

ABD ile müttefiklerinin ulusal güvenliğini korumak için hedefe yönelik eylemler gerçekleştirmeye devam edeceklerine dikkati çeken Yellen, "Ancak herhangi bir yanlış anlaşılmayı veya yanlış hesaplamayı önlemek için bu eylemler hakkında net bir şekilde iletişim kurmaya da kararlıyız. Çin'in düşüncelerine ve eylemlerine daha fazla açıklık getirilmesini memnuniyetle karşılıyoruz." diye konuştu.

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum