Yellen'dan resesyon değerlendirmesi (6 Aralık 2023)

blog
06.12.2023

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, zayıflayan işgücü piyasasının yaklaşan bir resesyona işaret ettiği yönündeki endişeleri reddetti.

 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Salı günü yaptığı açıklamada, enflasyonu dizginlemek için ABD'de yüksek işsizliğin gerekli olacağını öngören ekonomistlerin, ekonominin işgücü piyasasında ve tüketici talebinde çok az zayıflık yaşaması ve fiyatların ılımlı olmasıyla "sözlerini yediğini" söyledi.

Yellen, Mexico City gezisinde gazetecilere verdiği demeçte, " Bir resesyondan korkmanıza neden olacak zayıflayan bir işgücü piyasasının olağan işaretlerini görmüyoruz” dedi.

Enflasyonu kontrol altına almak için gereken faktörlere atıfta bulunarak Yellen, "Bunu gerçekleştirmek için çok yüksek işsizliğin gerekli olacağını söyleyen ekonomistler sözlerini yiyorlar. Dolayısıyla işsizliğin daha yüksek olmasını gerektirecek gibi görünmüyor" dedi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günü Ekim ayı istihdam verilerini açıklaması planlanıyor; bu, Fed politika yapıcılarının faiz oranlarını mevcut seviyelerde tutup tutmayacağına veya para politikasını gevşetmeyi düşünüp düşünmeyeceğine dair önemli bir sinyal.

İşgücü büyümesinin yavaşlaması nedeniyle Eylül ayındaki işsizlik oranı yüzde 3,9'a yükseldi ve Salı günü yayınlanan yeni veriler işgücü piyasasında daha da soğumayı gösterdi; Ekim ayında her işsiz kişi için açık iş sayısı Ağustos 20

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum