Yellen'dan yumuşak iniş açıklaması (1 Aralık 2023)

blog
01.12.2023

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyacı olmadığına ve güçlü istihdam ile "yumuşak iniş" sağlama yolunda ilerlediğine inandığını söyledi.

 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin enflasyonist beklentileri ortadan kaldırmak için daha fazla para politikası sıkılaştırmasına ihtiyaç duymadığına inandığını ve güçlü istihdamla "yumuşak iniş" gerçekleştirme yolunda ilerlediğini söyledi.

Yellen, Kuzey Carolina'daki bir lityum işleme tesisinde yaptığı konuşmanın ardından gazetecilere verdiği demeçte, geçmişte Fed'in bazen enflasyonun ekonomide durgunluğa yol açacak kadar kökleşmesini önlemek için para politikasını çok fazla sıkılaştırmak zorunda kaldığını söyledi.

Yellen, "Şu anda buna ihtiyacımız yok. İşsizliğin aşağı yukarı istikrar kazanması ve büyümenin sürdürülebilir bir seviyeye yavaşlaması ile bu yumuşak inişi başaracağımıza dair işaretlerin çok iyi olduğuna inanıyorum” dedi.

Yumurta gibi bazı malların yüksek fiyatlarının salgın öncesi seviyelere dönmesiyle birlikte "enflasyonun artık oldukça düştüğünü" söyledi. Yellen, "Ve şimdi ücret artışları gerçekten daha fazla reel gelire dönüşüyor. Bu yüzden Amerikalıların yavaş yavaş işlerin daha iyiye gittiğini görmesini umuyorum" diye ekledi.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum