Yellen'den Resesyon Açıklaması

blog
25.07.2022

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Fed’in enflasyona karşı mücadelesine güveninin tam olduğunu ve ABD ekonomisinde geniş çaplı bir resesyon yaşanacağına dair şu an için herhangi bir işaret görmediğini belirtti.

Pazar günü NBC kanalının Meet the Press programına katılan Yellen, “İstihdam artışında bir yavaşlama görmemiz olası. Bunun resesyon olduğunu düşünmüyorum. Resesyon ekonomide geniş çaplı bir zayıflık anlamına geliyor. Şu anda böyle bir şey gözlemlemiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’de 40 yılın en yüksek enflasyonunun görülmesiyle artan sayıda analist fiyat baskılarının hafiflemesi için bir resesyon ve daha yüksek işsizlik oranının olması gerektiğini düşünüyor. Haziran ayında 75 baz puanlık artışla 1994’ten beri en büyük faiz artışı kararını alan Fed’in bu hafta yapılacak toplantıda ikinci kez 75 baz puan artış yapması bekleniyor.

 

Yellen ABD’de enflasyonun aşırı yüksek olduğunu belirtirken Biden yönetiminin diğer ekonomilerde de yüksek enflasyon yaşandığı argümanını yineledi.

“Fed’in görevi enflasyonu aşağı çekecek politikaları uygulamaya sokmak” diyen Yellen “Bu konuda başarılı olmalarını bekliyorum” dedi.

Yellen ABD işgücü piyasasını örnek göstererek ekonomide üst üste iki kez daralma yaşanması durumunda dahi Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun (NBER) bu durumu resesyon olarak nitelendirmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

“İki çeyrek art arda negatif büyüme yaşansa dahi NBER’in bu durumu resesyon olarak niteleyeceğini düşünmüyorum” diyen Yellen, “Çok güçlü bir istihdam piyasamız var. Ayda 400 bin yeni istihdam yaratıyorsanız buna resesyon diyemezsiniz” yorumunda bulundu.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum