Yeni TCMB Başkanı şahin mesajlar verdi

blog
08.02.2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunun sunumu için kameraların karşısına geçti.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın ilk enflasyon raporunun sunumunu yeni başkan Fatih Karahan gerçekleştirdi.

Karahan'ın sunumunda öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

Hafize Gaye Erkan'a görev süresince gösterdiği katkılar için teşekkür ederiz.

Dezenflasyonu tesis etmeye yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.

Enflasyon hedeflerimizle uyumlu seviyelere gelene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon görünümünde bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.

Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz

Kalıcı fiyat istikrarına ulaşana kadar politika duruşumuzu sürdürerek enflasyonu tahmin ettiğimiz patikaya düşürecek ve orta vadede ekonomimizi kalıcı fiyat istikrarına ulaştıracağız.

 

Enflasyon küresel düzeyde hedeflerin üzerinde seyretmektedir. Küresel olarak önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı önem kazanmıştır.

Gelişmekte olan ülkelerin bir kısmında enflasyondaki düşüşe paralel olarak faiz indirimleri devam etmektedir.

Merkez bankalarının indirim süreçlerini kademeli bir şekilde sürdürecekleri ve küresel ölçekte parasal sıkılığın korunacağı değerlendirilmektedir.

Sıkılaşma adımlarımızla Türkiye'de talepte dengelenme başlamıştır. Yurt içi talebin dezenflasyon yönünde ilerlemesini sağlamak için parasal duruşumuzu korumakta kararlıyız.

Son dönemde ithalat eğilimi zayıflamıştır.

Ocak verileri dış ticaret dengesindeki iyileşme eğilimine işaret etmiştir.

Talebin zayıflaması ve beklentilerin iyileşmesiyle cari dengede düzelme izlenmiştir. 2024'de yurt içi talepteki dengelenmeyle birlikte cari dengedeki iyileşmenin süreceğini düşünüyoruz.

Hizmet enflasyonu eğiliminde son çeyrekte yavaşlama kaydedilmekle birlikte katılık devam etmektedir.

Hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bileşeni kiralardır.

Sıkılaştırma sonrası büyük kentlerde konut fiyatlarındaki artış hızı belirgin ölçüde yavaşlamıştır. Konut fiyat artış hızının yavaşlaması kira ve hizmet enflasyonu yoluyla dezenflasyona katkı sağlayacaktır.

Enflasyon beklentilerinin seviyesi ve dağılımı önemli ölçüde iyileşmiştir.

Ocak'ta hizmet grubundaki artış beklentilerimizin bir miktar üzerinde gerçekleşti. Bunda asgari ücret artışının beklentilerimizin üzerinde gelmesi rol oynadı.

Enflasyon ana eğilimi tahminlerimizden daha hızlı geriledi. Bununla birlikte ana eğilim üzerindeki riskler mevcuttur. Özellikle ücret ayarlamalarının talep üzerindeki etkilerini yakından takip ediyor olacağız.

Zorunlu karşılıklar aracılığıyla 1 trilyon TL'den fazla likidite sterilize edildi.

Dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaştığımızı düşünüyoruz. Gerektiği ölçüde bu seviye sürdürülecektir.

Enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma görünmesi halinde parasal sıkılık gözden geçirilecek.

TL mevduat faizleri yeniden artmaya başlamıştır. TL mevduata geçiş devam etmektedir. Bununla birlikte Ocak ayında TL payının artışının yavaşladığını gördük. Son düzenlemeyle bunu yeniden hızlandıracağız.

Kredi büyümesinde oluşacak aşırılıklara izin vermeyeceğiz.

Getiri eğrisinde normalleşme izlenmektedir.

Sermaye girişlerinde güçlü artış gözlemleniyor. Sermaye akımları Ocak ayıyla birlikte ivme kaybetse de pozitif tarafta kalmıştır. Bunun etkisiyle rezervlerdeki güçlenme de sürdü. Piyasa koşullarını takip etmeye ve rezervlerdeki iyileşmeyi sürdürmeye devam edeceğiz.

2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri bir önceki rapordaki haliyle korunmuştur. 2024 yıl sonu tahmini yüzde 36, 2025 yıl sonu tahmini ise yüzde 14 olarak kalmıştır. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 30 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül etmektedir.

 

Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülmektedir.

Amacımız enflasyonu hedeflediğimiz patikada düşürmektir.

Likidite sterilizasyonuna devam edeceğiz. Parasal aktarımın tesis edilmesi için likidite yönetimi önemli. Veriler zorunlu karşılıklara faiz uygulamasının istediğimiz etkiyi gösterdiğine işaret ediyor. Depo ihaleleri de oldukça başarılı gidiyor. Son dönemde depo talebinde azalma görülüyor.

Enflasyonun yüzde 65 olduğu bir yerde yüzde 5'lik enflasyon hedefi gerçekçi görünmüyor.

Şu anda ek faiz artışı gerekliliği değerlendirmiyoruz. Bizim görevimiz fiyat istikrarıdır, bunun için gerekli kararları almakta kararlıyız, reel ekonomiye yansımalarını da gözetiyoruz.

Son dönemde rezervlerdeki düşüşün sebeplerinden biri KKM'den yabancı paraya dönüşlerin artması.

Finansal koşulların politika faizini yansıtması önemli.

Kiralarda henüz istediğimiz düzelmeyi göremedik.

 

 

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum