Yeni TCMB yönetiminden zorunlu karşılıklara faiz adımı

blog
05.02.2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına Fatih Karahan’ın atanmasının ardından Merkez Bankası’nın yeni yönetimi zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Buna göre, mevduat bankalarına TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden faiz ödenmesi, katılım bankalarına ise Türk lirası cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden indirim yapılması hususları düzenlendi.

 

Merkez Bankası bankaların uzun süredir talep ettiği zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi konusunda adım attı.

Banka, Zorunlu Karşılıklar Tebliği’nde yapılan değişiklikle kur korumalı hesaplara ilişkin yenileme ve TL’ye geçiş oranı çerçevesinde TL zorunlu karşılıklara nema ödeyecek. Katılım bankaları için ise TL zorunlu karşılıklarda belirlenen kısım için indirim uygulanacak.

Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, TL mevduat payının artırılması ve KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklarına 3 ayda bir faiz uygulanacak.

Faiz ödemesinin likidite koşullarında yaratabileceği genişlemenin sınırlı tutulması için ödemelerin hesaplanmasında çeşitli koşullar çerçevesinde hareket edilecek.

Zorunlu Karşılıklar Uygulama Talimatında yapılan değişiklikle TCMB, kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesaplara ilişkin "Yenileme ve TL'ye Geçiş Oranı" ile "TL'ye Geçiş Oranı"na bağlı olarak belirlenen şartları sağlayan; mevduat bankalarına TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden faiz ödenmesi; katılım bankalarına ise, TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden indirim yapılmasını düzenledi.

 

Öte yandan Zorunlu Karşılıklar Uygulama Talimatı'nın 10. maddesi olan “Zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi”nde de, mevduat bankalarının TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklarının aşağıda belirtilen kısmına aşağıda belirtilen koşullarda faiz ödeneceği açıklandı:

“Zorunlu Karşılık ve İhbarlı Döviz Hesaplarına Komisyon Uygulaması” kapsamında belirlenen “Yenileme ve TL'ye Geçiş Oranı” en az yüzde 90 olan mevduat bankalarının;

a) Merkez Bankasınca kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesaplar için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına min. (0,25; (0,1 + 2 * (Yenileme ve TL'ye Geçiş Oranı – 0,9),

b) 3 aya kadar vadeli TL mevduat hesapları için ise tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına min. (0,36; (0,2 + 1,6 * (TL’ye Geçiş Oranı – 0,1) oranlarında faiz ödeneceği belirtildi.

 

Faiz ödenmesi uygulamasında tanınan istisnalar

Yenileme ve TL'ye geçiş oranına göre faiz ödenmesi uygulamasında tanınan istisnalar ise, TCMB tarafından yayımlanan Tebliğler kapsamında kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesaplardan ilgili hesaplama döneminde vadesi gelen tutarı 1,5 milyar TL altında olan veya kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesabı bulunmayan mevduat bankalarının yenileme ve TL’ye geçiş oranı yüzde 90, TL’ye geçiş oranı yüzde 10 kabul edilerek faiz ödeneceği, daha yüksek gerçekleşme olması durumunda ise yukarıda belirlenen faiz oranlarının esas alınacağı belirtildi.

TCMB’nin yayımladığı Tebliğler kapsamında kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesaplardan ilgili hesaplama dönemi içerisinde vadesi gelenlerin tutarı 3 milyar TL altında olan mevduat bankalarının yenileme ve TL'ye geçiş oranının en az yüzde 75 olması durumunda ise:

a) Merkez Bankasınca kur/fiyat koruma desteği sağlanan hesaplar için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına min. (0,25; (0,1 + 2 * (Yenileme ve TL'ye Geçiş Oranı – 0,75),

b) 3 aya kadar vadeli TL mevduat hesapları için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına min. (0,36; (0,2 + 3,2 * (TL’ye Geçiş Oranı – 0,05) oranlarında faiz ödeneceği açıklandı.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum