Yeni Zelanda'dan üçüncü faiz artırımı

blog
23.02.2022

Yeni Zelanda Merkez Bankası enflasyonla mücadele etmek için üçüncü kez faiz artışına giderken, sıkılaşma döngüsüne devam edeceği mesajını verdi.

Banka politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 1 seviyesine çıkardı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi politika faizinin yüzde 1'e yükseltilmesi yönündeydi. Ankete katılan iki ekonomist 50 baz puanlık artış öngörmüştü.

Banka politika faizine ilişkin projeksiyonlarında önümüzdeki 12 ay için faizin yüzde 2,5 seviyesine yükseleceğini, 2023 sonunda ise yüzde 3,25 ile zirve yapacağını öngördü. Kasım ayında politika faizine ilişkin zirve beklentisi yüzde 2,5 olarak belirlenmişti.

Karar metninde banka Kasım açıklamasında işaret edilenden daha fazla bir sıkılaşmaya ihtiyaç olduğu yönünde bir fikir birliği olduğuna dikkat çekti.

Ülkede enflasyon yüzde 5,9 ile 31 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, beklentiler enflasyonda yükselişin devam edeceğine işaret ediyordu.(bloomberg)

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum