Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Doğrudan vergiler nispeten düşük

blog
16.09.2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Doğrudan vergiler nispeten düşük

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, OVP'deki temel başlıklara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

Yılmaz, "Türkiye'de herkes vergi reformu yapılmalı diyor. Kabaca bir uzlaşı var. Sadeleştirmekten bahsediyor insanlarımız. Doğrudan vergi dolaylı vergi meselesi var. Mevcut yapıyı tartışmamız gerektiğine inanıyorum. Dolaylı vergilerin payı çok yüksek. Doğrudan vergiler nispeten düşük" ifadelerini kullandı.

OVP yeni dönemde en fazla mesai harcadığımız dökümanımız oldu. Bütün ilgili kesimlerle görüşerek programımızı hazırladık. OVP'nin ardındaki güçlü siyasi iradenin altının çizilmesi lazım. İlk kez Cumhurbaşkanımız OVP'yi açıkladı.

Ben çok farklı kesimlerle toplantılar gerçekleştirdim. Toplumun bütün kesimleriyle istişare ederek hazırlandı. Bir dökümanın hazırlanma süreci en azından nihai çıktı kadar önemlidir. Süreç katılımcı şekilde yürütüldü.

Üçüncü vurgulamak istediğim konu çalışmanın ekip ruhuyla yapılmış olması. Bütün arkadaşlarımızla birlikte bir ekip çalışması sergiledik. Bütün bu yönleriyle farklı bir program olduğunu düşünüyorum.

 

Yansımalar itibariyle gerçekçi bir program olarak değerlendirildiğini söyleyebilirim. Dünya Bankası'nın bu programa verdiği destek de önemli. Dünya Bankası 3 yıllık taahhüdünü 35 milyar dolara çıkardı. BAE ile 51 milyar dolarlık finansmanın, 11,5 milyar dolarının hızlanacağını, en geç yıl sonuna kadar bu kaynakların ülkemiz tarafından kullanılabileceğini söyleyebilirim. Teknik detaylar konuşuluyor.

OVP ile ilgili 4 ana başlık var.

Birinci önceliğimiz depremin yaralarını sarmak. Acil müdahaleler bitti ama asıl iş şimdi başlıyor. Afet riski olan alanlarda da riski azaltıcı işleri yapmak.

İkinci başlığımız enflasyon. Enflasyonu kademeli şekilde tek haneli seviyeye düşürecek bir perspektif ortaya koyduk.

Üçüncü başlığımız istihdamı ve büyümeyi olabildiğince korumak. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu perspektifi hiçbir zaman kaybetmemek. Bir miktar büyüme hızımızda düşüş var ama dünya ortalamasının üzerinde bir hedefimiz var. Dünyanın önümüzdeki üç yılda yüzde 3 büyüme beklentisi var. Yılda 900 bin civarında ortalama istihdam yaratma hedefimiz var.

Dördüncü başlığımız sürdürülebilir sosyal refahı oluşturma.

Bu dört amaca üç temel araçla ulaşmayı hedefliyoruz. Para politikası, maliye politikası ve yapısal reformlar.

OVP'nin daha detaylı halini bütçe ile şekillenecek yıllık programda göreceksiniz. İyi bir çalışma yaptığımıza inanıyoruz, bundan sonrası uygulama.

Programa güven duyulduğunu ifade edebilirim.

Bu web sitesinde yer alan bilgi, fikir ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Detaylı bilgi için, sorumluluk reddi beyanı hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum